петък, 6 септември 2013 г.

Торбички и найлони покриват Римската стена в Сарафово, пари за нея няма

Агенция за Недвижими имоти




06.09.2013 петък

Прословутата Римска стена, която беше открита от морето по време на бурята преди две години в бургаския квартал Сарафово, посреща туристите покрита с найлони и торбички. Вече второ лято обектът е изоставен и няма никакви изгледи скоро да се превърне в привлекателна археологическа атракция, макар че беше определен от авторитетни историци като ценен. Въпреки очакваното финансиране за него, той все още привлича погледите на летовниците като странна гледка, а не като историческа ценност. Допълнителен колорит на района създава и ракиен казан, който упорито работи на метри от него.



От Община Бургас заявиха, че въпреки желанието си проучванията в Сарафово да продължат, засега обектът е консервиран, защото очакваното държавно финансиране за него, така и не било получено. Общината е заделила собствени средства за разкопките по Аква Калиде и на връх Шилото за тази година. „Не сме се отказали от работа по Римската стена в Сарафово и се надяваме при добро стечение на обстоятелствата, да я продължим догодина”, казаха от адмнистрацията.

Преди 2 години стената привлече сериозен публичен интерес. Бяха открити част от зидове на древна постройка, по които ясно се виждаше тръба от изградена древна канализация, както и части от делви и грънци и други керамични съдове.  В морето бе забелязан и масивен обект, наподобяващ каменен саркофаг. Археолозите предположиха, че в него може да е погребан знатен римски аристократ, вероятно управител на разкритото антично селище и пристанище край Сарафово. По-късно допуснаха, че това може и да е древно корито на каменна чешма.

Източник: Флагман.бг


Ако смятате ,че тази публикация може да бъде интересна на вашите познати и приятели във Facebook.

1. Натиснете бутона Изпрати.
2. Добавете хората на които искате да изпратите статията.
3. Натиснете бутона изпращане. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!