понеделник, 18 август 2014 г.

Ще разкрие ли морето пред Сарафово потънали древни тайни?

18.08.2014 понеделник



В залива пред бургаския квартал Сарафово е напълно възможно да се намират останките на селище. Аргументи в тази посока дават изследванията, от които става ясно, че за времето от VI век преди новата ера до наши дни нивото на морската вода се е вдигнало между 6 и 9 метра метра в различни точки на западното Черноморие. Повече от сигурно е, че сушата е била много по-навътре в залива, отколкото е сега.

Пред две години силна морска буря ерозира тонове земна маса от брега пред Сарафово и тогава вълните „извадиха” от забвението стените на християнска църква от края XI век и началото на XII век.

Храмът има специфична особеност заради това, че в него е бил разположен лековит извор. Зидовете около аязмото са били покрити със стенописи.

При проведените разкопки в близост до църквата беше намерен комплекс от римски сгради, които тепърва ще бъдат проучвани. Постройките са датирани от късния римски период от III век от новата ера.

Според директора на РИМ Бургас Милен Николов е повече от ясно, че църквата не се е намирала на самия бряг, а във вътрешността на сушата, която през вековете е била залята от морските вълни.

Все още никой не е успял да уточни с точност през различните епохи къде е била границата между морето и брега. Затова и българските геоморфолози усърдно изследват този район.

Тепърва учените ще установяват размерите на потъналия град или селище в залива пред бургаския квартал Сарафово.

Източник: www.burgas-reporter.com






Ако смятате ,че тази публикация  може да бъде интересна на вашите познати и приятели във Facebook.

1. Натиснете бутона Изпрати.
2. Добавете хората на които искате да изпратите статията.
3. Натиснете бутона изпращане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!