вторник, 21 октомври 2014 г.

Археолози отново на римската вила в Сарафово

21.10.2014 вторник




Разкопките са финансирани от общината.

Екип от археолози отново ще работят по откритите преди две години параклис и аязмо в района на квартал Сарафово, край Бургас. Идеята на община Бургас, която финансира проучванията, е мястото да се превърне в аткрация.

Екипът на директора на Националния археологически институт с музей при БАН доцент д-р Людмил Вагалински днес започна работа. През 2012г. там беше открит късно античен параклис. Църквата е била сравнително малка, но с богата украса. Открита е цветна керамика, в пет цвята, и стенописи. Установено е, че църквата е била разрушена през 11-12 век, веднъж е поправяна и опожарена. По-късно в основите на храма бликна и лековита вода. Вероятно точно аязмото е било причина на това място да се издигне църква.

По време на разкопките беше открито и едно погребение. Скелетът е с височина около 1.75, което според учените е с почти исполински за времето си размери.

На терасата над параклиса обаче беше открита и римска сграда и останки от добре изградена канализация от 2-3 в. През 2012г. екипът на д-р Вагалински е имал за цел да проучи параклиса, а тази сграда е била само маркирана. Сега общината иска тя да бъде социализирана, за да може двата обекта да се превърнат в една туристическа атракция. Според археолога това ще бъде шанс този параклис да се спаси, тъй като той не е в добро състояние. Пред него е издигната буна, висока 2,5м., но опасенията му са, че ако има една голяма морска буря, параклисът може да се разруши.

Източник: www.BurgasUtre.bg






Ако смятате, че тази публикация е интересна, изпратете я на ваши приятели във Facebook.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!