сряда, 21 януари 2015 г.

Народно читалище "Ангел Димитров 1929", Кв.Сарафово

21.01.2015 сряда


През есента на 1929 година неколцина младежи от Сарафово с активното съдействие на учителя Георги Казаков основават читалище "Ламбо Мърдев".

Патронът на читалището е учителят от с. Булкарьой, околия Кишан в Турция.

През 1913 год. той е убит от турците, при прогонването на сарафовци от Одринска Тракия.
До 1963 год. читалището се помещава на различни места - в стара кирпичена сграда, в дюкян, в бръснарница и др. Първи библиотекар е Георги Казаков.
В началото на ноември тържествено е открита новата сграда. Оттогава до сега читалището носи името Ангел Димитров.

Разнообразна е дейността на НЧ "Ангел Димитров 1929" през изминалите години - създадени са детски музикални школи по акордеон, китара, пиано и цигулка, сформиран е театрален състав за възрастни, детски куклено- театрален състав, фолклорни формации в две възрастови категории. В читалището има обособени школи по изобразително и приложно изкуство. Тук се организират срещи с писатели и културни дейци от София, изложби на бургаски художници, изложба на гоблени, инициират се конкурси "Градините на Сарафово" и др.

През изминалите години самодейните състави при читалището са носители на златни и сребърни медали, грамоти, отличия и др.

2003 год.със съдействието на ръководството на читалището. Т. Мишев издаде книгата "Историята на Сарафово".

През последните три години НЧ "Ангел Димитров 1929", съвместно с туроператорска фирма провежда международен творчески фестивал "Морски бриз"с участието на български и украински състави. Към него са сформирани фолклорна група "Ружа" с ръководител Милка Андреева и коледарска група.

Библиотеката при читалището притежава 15459 бр. библиотечни материали. През последните години читателите са между 350-380 бр.
От 2005 год. тук работи интернет клуб, който задоволява нуждите както на жителите на Сарафово, така и на летовниците от страната и чужбина.

Източник: Община Бургас






Изпратете на вашите приятели във Facebook




Агенция за Недвижими имоти