четвъртък, 12 февруари 2015 г.

200 лева на месец ще плащат рибарите на пристанището в Сарафово

12.02.2015 четвъртък


Снимка: Мадлен Дечева

Предстои да бъде издадено разрешениe за ползване и да се изготвят необходимите документи за вписване в регистъра на пристанищата на Република България и Удостоверението за експлоатационна годност на рибарско пристанище „Сарафово“. След тези процедури то ще е в състояние да приема и обслужва плавателни съдове. Това налага актуализация на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени и тарифата към нея, с цел определяне на цени за услугите, които ще предоставя рибарското пристанище за 2015 година, пише БургасНюз.

Отчитайки пазарната ситуация към настоящия момент, при формирането им са взети под внимание и цените на същата услуга, която предлагат останалите пристанища по южното Черноморие. Тъй като рибарското пристанище е проект от общ интерес за рибарите и производителите на аквакултури в региона, е предвидена такса в размер на 200 лв. на месец, с ДДС. Таксата ще стимулира развитието и създаването на условия за устойчиво развитие на рибарството и аквакултурите в региона.

Предложените такси са определени в зависимост от дължината на плавателни съд и от престоя й. Престоят е определен на база – годишна такса, сезонна (включва периода от месец май до месец септември, включително), месечна, седмична и дневна. Освен това е определена такса за годишен абонамент, която включва подмяна на въжета; фиксиране на кранци; почистване на котвени въжета (цената не включва материали), като при нея също определящо е големината на плавателния съд. Дава се и възможност за престой на джет от един до пет месеца /от 372 до 1 320 лв./.

На прастинащето ще се предлагат и други услуги. Ползването на охраняем паркинг ще струва лев за час, над 5 часа в рамките на деня ще е 5 лева. Ползването на работна ръка от персонала ще е 10 лв. човекочас. Хелинг в едната посока ще струва 6, а в двете – 10 лв. Ползването на ток и вода ще е по актуланите цени за дневна енергия на електроразпределителното дружество и на ВиК-Бургас (за 1 куб. м вода). Общинските съветници трябва да приемат на свое заседание предложените от зам.-кмета Красимир Стойчев такси.

Източник: maritime.bg





Изпратете на вашите приятели във Facebook



Агенция за Недвижими имоти