четвъртък, 2 април 2015 г.

Пред въвеждане в експлоатация е рибарското пристанище в бургаския квартал Сарафово

02.04.2015 четвъртък


Снимка: Мадлен Дечева

Пред въвеждане в експлоатация е рибарското пристанище в бургаския квартал Сарафово. Това каза за Радио „Фокус” - Бургас инж. Чанка Коралска, директор на Дирекция „Строителство” в Община Бургас. „Комплектована е документацията, която трябва да се входира в ДНСК за назначаване на приемателната комисия. Отдавна са приключили строителните дейности в района на пристанището”, обясни инж. Коралска. Ангажимент на общината бе изграждането на канализацията и водопровода по улицата, довеждащата инфраструктура до пристанището. В момента тази улица е в строеж и обещаният от строителите срок е краят на април, посочи тя.

Според нея, реалистичен срок за въвеждане в експлоатация на рибарското пристанище е краят на април.
По проекта са изградени два мола – югоизточен и западен със кейови стени, които да предпазват акваторията на пристанището. „Това беше трудоемка работа, която е изцяло под вода, извършваше се с водолази. На самия кейов фронт са изградени административна сграда с рибна борса, устроен паркинг, осветление, както и колонки за зареждане на лодките. Рибарското пристанище осигуря лодкостоянки за 104 броя лодки и 6 по-големи плавателни съда”, обясни инж. Коралска. Допълнително от община Бургас са изградени понтони, на които също ще може да се акостира. „Предстои да ги надградим и допълнително с осигуряването общо на 36 места за акостиране на лодки”, каза още тя.

Пристанището ще се ползва не само от рибарите в Сарафово. От Общински съвет са гласувани преференциални цени за ползването му от участници в рибарски сдружения. Отделно има и тарифа за акостиране на плавателни съдове на лица, които не са членове на рибарските сдружения. Рибната борса е с ледогенератор и хладилни камери, което дава възможност на рибарите да търгуват с направения от тях улов. Изградено и видеонаблюдение на рибарското пристанище.

Рибарското пристанище в бургаския квартал „Сарафово” е първото изградено със средства по ОП „Рибарство”. Проектът е на стойност 11 500 000 лева с включено ДДС. С финансирането от община Бургас в рибаското пристанище са вложени около 12 млн.лв.

Източник: Радио Фокус






Споделете на вашата стена във Facebook




Агенция за Недвижими имоти