сряда, 8 април 2015 г.

Антично пристанище в Сарафово

08.04.2015 сряда



Античното пристанище в кв.Сарафово е единственото открито древно съоръжение от този тип на територията на България. Единствено тук по цялото Черноморско крайбрежие могат да се видят автентични приспособления и съоръжения, обслужващи плавателните съдове през Римската и Късноантичната епоха.



Тук могат да се видят още и останки от антична крайбрежна улица и градска крепост, датиращи от IV-VI век. При последните проучвания е разкрит и християнски параклис от VI-XI век.


За посетителите има специални наблюдателни площадки, откриващи вълнуваща гледка към необятното и красиво Черно Море. Възстановеният стар кей в морето може да ви пренесе в древна атмосфера векове назад. Под водата също има останки от древното пристанище, което го прави уникална археологическа забележителност.



Крепостта и пристанището предлагат чудесни условия за наблюдения с телескоп на нос Форос и Бургас. За любителите на морското дъно и силните усещания се организират подводни наблюдения и водолазна разходка при потъналия кей. По пешеходен маршрут покрай брега се наблюдават праисторически вкаменелости на древни животински видове. Предлагат се и беседи на български и чужди езици.



Запазените части от античната крайбрежна улица, сгради и други архитектурни обекти са доказателство за уникалната симбиоза между магията на древността и красотата на природата, така характерни за облика на Бургас.

Източник: Go To Burgas






Споделете на вашата стена във Facebook




Агенция за Недвижими имоти