вторник, 16 юни 2015 г.

Активизира се свлачището в Сарафово




16.06.2015 вторник



Жители на бургаския квартал Сарафово са алармирали за активизиране на свлачищни процеси в северната част на населеното място.

Това четем в докладна записка от общинските съветници на БСП, входирана да бъде разгледана на следващата сесия на Общинския съвет в Бургас на 23 юни съобщават от сайта www.burgasdream.com

В северната част на квартала, където се извършва строителна дейност, свлачището отново се е задействало и създава реална опасност за постройките и гражданите.

Затова червените съветници питат кмета – извършени ли са геодезически измервания, има ли движение на земни маси и какви мерки ще бъдат предприети.

Припомняме, че на 29 април т.г. правителството отпусна

9 млн. лв. по бюджета на МРРБ за укрепване на две свлачища – в кв. Сарафово и в парк „Росенец”. Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет.

Кметът Димитър Николов тогава бе изпратил аргументирано искане за държавна помощ до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Основните физико-геоложки явления и процеси, които моделират бреговия склон от Бургаски солници до нос Лахна, са свлачищата и абразията. Целият участък попада в урбанизираната градска територия. Оттам редовно преминават пешеходци и велосипедисти. Лошото състояние на терена и опасността от свличане на земни маси.

Според община Бургас е необходимо реализирането на цялостен актуализиран проект за брегоукрепване ще позволи реализиране на бъдещите градоустройствени предвиждания в района на Сарафово.

Автор:Ирина Генова

Източник: burgasdream.com





Агенция за Недвижими имоти