събота, 1 август 2015 г.

Руски девойки на безплатнo СПА в солниците до Сарафово

01.08.2015 събота



Снимка: bedtime.bg

Повече чужда, отколкото българска реч се носи на безплатното СПА с кал и луга в солниците до Сарафово.

Бие на очи, че сред руснаците има много млади момичета, докато българки почти не се виждат. Докато бургазлийки киснат в кафенетата или най-много да стигнат до шезлонгите на плажа, руските девойки грабят с шепи от природата. Обичайна гледка на солниците е да видиш стройна дългокоса мацка, цялата в кал.И тя да се окаже от братска Русия.


Снимка: journey.bg

Другото характерно за рускините е, че идват на лечебната кал дори с много малки деца, а някои направо с количките.
За човек, прекарал няколко дни в мазане с кал, не е никак трудно да се ориентира къде са българите и къде руснаците.
Българите рядко ходят на кал и луга на групи. Повечето идват по двойки, лежат тихо и кротко в лугата, след това пристъпват към калта също толкова безшумно.


Снимка: Булфото

Начинаещите пък първо се спират пред информационните табели до езерцето с калта. Там подробно е описано за какви заболявания е полезна лугата и за какви - калта. Има и инструкции как да се ползват безопасно, но малцина стигат толкова далече при опитите си за ограмотяване в крачка.

Най-честата грешка е дългото киснене в лугата. Когато се прави за първи път, процедурата трябва да е до 5 минути. Времето се увеличава постепенно, за да не се натоварва сърцето. Мнозина обаче умишлено или поради незнание пренебрегват тези съвети и се киснат по 30-40 минути в лугата.

Усещането наистина е много приятно, тъй като езерата с луга са много по-топли от морската вода и тялото сякаш се разтвяра в червеникавата, леко пощипваща кожата течност.

Но най-приятно според редовни посетители е лежането в силно нагретия черен пясък на плажа, докато все още калта е по тялото. И естествено, следващата стъпка - морската баня, която отмива чернилката и допълва коктейла от витамини, който организмът изпива през кожата.
Комбинацията луга, кал, море отнема около час.

Други удължават престоя си на солниците, хапвайки цаца с бира от капанчето "На лугата". То е точно на входа на безплатните басейни и бе отворено от общината за удобство на посетителите. Цените са народни.

Общинската администрация реагира безупречно,
след като се видя, че от година на година интересът към лечебните бани на Бургас става все по-голям и посетителите вече са от цял свят.
През 2013 г., след посещение на посланика на Корея Шин Мен Хо при тогавашния областен управител на Бургас Павел Маринов, дори се заговори за създаване на туристически пакет, насочен специално за азиатския пазар, който да включи лечебната кал. Това все още е само намерение.

Въпреки че басейните са на територията на частно дружество за добив на сол, ползването им си остава привилегия за стотици българи и чужденци, които лекуват различни болежки или просто искат да се тонизират насред природата.
"Толкова много станахме вече, че нищо чудно някой ден да ни изненадат с билетчета на входа", каза пенсионер от Бургас, който близо 10 г. посещава солниците.

Източник: 168chasa.bg






Агенция за Недвижими имоти