събота, 26 декември 2015 г.

Буна в морето е кръст пазител на Сарафово

26.12.2015 събота


Буната в бургаския квартал Сарафово неволно е оформена като съвършен Божи кръст.
 Снимки: Мария Кехайов
Чудодейна вода блика от аязмо край Бургас

От това място местните смелчаци скачат в леденото море на Богоявление

В бургаския квартал Сарафово буна, направена, за да пази брега от силата на вълните, неволно е била оформена като кръст. Местните хора дълго време не забелязали, че погледната от високия бряг на квартала, тя изглежда като съвършен Божи кръст. Първи открили "чудото" две рускини, дошли да летуват у нас.

Буната кръст наистина е необичайна случайност, разказва уредничката на местния храм "Св. Николай Чудотворец" Нели Вакъфова. "Всяка година именно от това място смелчаците се хвърлят да спасяват Божия кръст. Чудно как не сме забелязали как изглежда отвисоко", обяснява Вакъфова. След две седмици на Богоявление сарафовци пак ще са там да скачат в януарското море.

Сарафово преживя атентата на летището до квартала преди три години. Тогава камикадзе взриви бомба до автобус с израелски туристи, петима от тях загинаха, както и българският шофьор Мустафа Кьосов. Може би буната, превърната неволно в кръст, е свързана с вярата на хората, че това няма да се повтори. Местните вече вярват, че този новооткрит кръст ще е пазител - техен и на всички туристи и гости, идващи по вода, суша и въздух да прекарат ваканцията си в красивия залив.

В храма на Сарафово е направено и аязмо. Това е второто "чудо", за което тук говорят. Водата, която блика под него, не е годна за пиене, но се вярва, че е чудодейна. Отец Николай, местният духовник, е чувал, че мнозина, наплискали очите си, имали подобрение.

Под Сарафово минава подземна река, но водата, която бликнала под храма, не преставала да тече, въпреки че бил направен дренаж. Тогава решили: ще има аязмо. Сега край него е подредена и изложба на светите места.

Местните хора са преселници. Като дошли, харесали залива - чист и спокоен. Удобен за риболов, пък и солниците били наблизо. С надеждата за добър живот и слука в морето първите издигнали колиби. Някои дори живеели в землянки. Анхиалските полицаи (днешни поморийци) ги гонели, но заселниците твърдо отстоявали позицията си. Така се родило селището. Името си Сарафово носи в знак на благодарност към хидроинженера Стоимен Сарафов, който през 20-те години на миналия век направил канализация на местните хора и построил много сгради.

Източник: trud.bg








Агенция за Недвижими имоти