събота, 9 януари 2016 г.

Безплатно тържище за рибарите в Сарафово

09.01.2016 събота

Снимка: burgas1.org
Новото пристанище в Сарафово предлага на рибарите безплатно тържище. В рамките на красивия порт, който бе построен наскоро, морските вълци могат да ползват напълно безвъзмездно маси, пригодени за продажба на риба.

"Община Бургас дава възможност за безплатно ползване на алуминиевите маси, закупен е и ледогенератор", каза управителят на порт "Сарафово" Ниделин Недялков.

Идеята е, щом излязат от морето, те сами директно да продадат рибата си, без посредници. Откакто пристанището работи обаче не са имали толкова голяма слука, че да предлагат улова си на гости и туристи. Затова с нетърпение чакат новия риболовен сезон.

В момента морските вълци не влизат често за риба. Активният сезон ще започне през месец март. В това време предимно потягат лодките си и това важи не само за сарафовци, а за риболовците по цялото крайбрежие, обясниха местни жители.

В Сарафово много се гордеят с новото си пристанище. То е с денонощна охрана, осветление и предлага най- модерни условия за разтоварване на улова и за съхранение на лодките им на сух док. Има изграден "хелинг" - наклон по който морските съдове се изваждат лесно на вода и после се прибират обратно по него, обясни Ниделин Недялков.

Рибарите от Сарафово доскоро "домуваха" на буна, в близост до новото пристанище и лодките им бяха непрекъснато обект на кражби. Сега освен 24- часовата охрана, имат видеонаблюдение и не е имало нито едно посегателство върху имуществото им.

Източник: trud.bg








Агенция за Недвижими имоти