сряда, 24 февруари 2016 г.

Рибарското пристанище в Сарафово получи отличие за инфраструктурен обект

24.02.2016 сряда



Един от най-новите обекти на Община Бургас - Рибарското пристанище в "Сарафово", получи награда за инфраструктурен обект с важно значение за икономическото и социалното развитие на България.

Призът е от конкурса INFRASTRUCTURE BULGARIA AWARDS 2016, в категорията "Транспортна пристанищна инфраструктура".
Той се провежда за първи път и има за цел да отдаде специално внимание на важните инфраструктурни проекти. Учреден е по повод десетото издание на годишната конференция "Стратегическа инфраструктура България".


Зам.-кметът Чанка Коралска представи Община Бургас на церемонията по връчването на призовете.
Според регламента наградата се присъжда на инвеститора - Община Бургас, изпълнителя - "Стройинжект - БКС", и проектанта - ДЗЗД "Консорциум Урбанико".

Строителството на рибарско пристанище Сарафово бе първият одобрен български проект по мярка 3.3 "Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, кейови места за разтоварване и покрити лодкостоянки" от Оперативна програма "Рибарство". Инвестицията е на стойност близо 11 млн. лева. От своя страна Община Бургас вложи 1,5 млн. лева в изграждането на довеждащата инфраструктура до порта.


Пристанището има капацитет от 104 места за плавателни съдове до 8 метра и 6 места за кораби до 20 метра. Съоръжението разполага с обслужваща сграда, паркинг и покрито тържище за продажба на риба. Изграден е и хелинг, осигуряващ пускането на вода и ваденето на плавателните съдове. За ремонтната дейност е проектирана открита площадка, разположена непосредствено до хелинга.

Източник: Община Бургас