четвъртък, 24 март 2016 г.

Брегоукрепването в Сарафово финишира преди сезона

24.03.2016 четвъртък



Проектите за брегоукрепване в Сарафово и парк "Росенец" трябва да бъдат завършени до началото на летния сезон. Това каза за Радио Бругас заместник кмета по строителство инж. Чанка Коралска.

Стойността на брегоукрепителните дейности е 9 милиона лева. Вече е готов проект и за укрепване на една от подпорните стени в Морската градина, което ще струва 600 хиляди лева, а в момента се работи и по проект за укрепване на морски съоръжения окло моста, допълни инж. Коралска.

Най-много свлачища в Бургаска област има на територията на община Поморие. За укрепването на 11 участъка на обща площ 135 декара са необходими повече от 23 милиона лева.

Най-опасно е свлачището в местността Лахана, заяви кметът на Поморие Иван Алексиев:

"Пораженията вече са доста големи, С малки прекъсвания вече е оформена свлачищна ивица с дължина около 2 000 метра и ширина от 50 до 150 метра. Това е изключително много.

Реализиран е първият етап от брегоукрепването, има проект за втори етап, просто трябва да се осигури финансиране, което е в размер на 9 милиона лева и оттам да се работи по третия етап, за да може да се укрепи целия бряг."

Проблемни са още месността Пясъчната коса и участъкът от нос бункера до устието на река Ахелой, където морето е отнесло буните. Без намесата на държавата укрепителните дейности се невъзможни, категоричен е Алексиев.

Източник: БНР