сряда, 28 септември 2016 г.

Строителството в Сарафово

28.09.2016 сряда



Бургас е сред четирите града у нас, които формират близо 70% от обема жилищно строителство в България.

Поморие, Слънчев бряг до Свети Влас и Сарафово са фактори, които пряко се отразяват на сектора в града и там жилищната площ в строеж е в размер на 138 000 кв.м. или приблизително 1 000 апартамента.

Покупката на жилище остава най-сигурният начин за запазване на спестяванията, а и при разумно отдаване под наем доходността на спестяванията е по-добра спрямо тази на депозитите в банките. Увеличава се броят на българите, живеещи в чужбина, които инвестират в жилища в България поради риска от обезценяване на спестяванията им, както и възможностите им да получат кредит от българска банка, който
могат да обслужват без проблеми с доходите си. Стимулиращ фактор за това "връщане на капитали" е политиката на някои банки да отпускат кредити на български граждани работещи в страните от ЕС.

В заключение в анализа се посочва, че няма предпоставки за промяна на настоящата ситуация в строителния сектор до средата на 2017 г. На общия фон България е сравнително спокойно място с добро местоположение и климат, с много възможности за инвестиции в лека и преработваща промишленост, изнесени производства, IT и аутсорсинг дейности и др., което я прави привлекателна дестинация. Натрупванията на спестявания в периода 2008 – 2015 г., несигурността и нерентабилността на спестяванията в банките ще са фактор до 2018 г.
Според намеренията си при покупка клиентите са 2 основни категории:
- с цел собствено първо жилище за живот или разширяване в по-голямо жилище – 55%
- с инвестиционна цел – за отдаване под наем, за осигуряване на жилище за деца – 45%

Първата група предприема покупка на база изгодните към момента цени, по-доброто качество и възможности за избор, както и благоприятните нива на лихвите по кредитите – за покупка или потребителски.

Втората група предпочита имот вместо депозит поради безспорната сигурност и доходност при ниските нива на лихвите по депозитите. За сравнение доходността от наеми на едно жилище е около 4%÷4.5% в сравнително добър за живеене район в София, спрямо лихва по депозита под 1%÷1.5% за повечето банки.

Източник: burgas.utre.bg