вторник, 27 септември 2016 г.

Рекордни посещения на Солниците до Сарафово това лято

27.09.2016 вторник



Това лято басейните с луга и лечебна кал на Атанасовско езеро се оказаха по-достъпни отвсякога и се радваха на голям интерес от бургазлии, и гости на града от цялата страна и чужбина. Новата визия на района, подобрената инфраструктура и информация, разширеният набор от средства за транспорт направиха южната част на Атанасовско езеро покрай Черно море топ дестинация това лято.


За да установи броя на посетителите на Пътеката на солта (която е част от новата велоалея и е разположена в участъка на солниците) и да проследи как влияе улеснения достъп върху посещаемостта на това наистина популярно място за разходки, почивка и лечебни процедури в Солниците, екипът на проект "Солта на живота" организира мониторинг на посетителите на басейните с луга и кал.


Вече няколко години това се случва традиционно по време на природозащитната бригада на Атанасовско езеро, когато целодневно доброволците извършват мониторинг и броят посетителите. Тази година за 13-те часа на наблюдението (от 7.00 до 20.00 часа), резултатите са впечатляващи - басейните са били посетени от над 3200 човека, а отделно 890 са били велосипедистите и пешеходците от Бургас в посока Сарафово. Най-големите пикове са естествено рано сутринта, когато броят на спортистите и естетите, наслаждаващи се на първите слънчеви лъчи е най-голям. При посещенията в басейните с луга пиковете са в 11.00 и 13.00 часа.

Благодарение на новата велоалея, която Община Бургас изгради - всяка сутрин, а и през целия ден до късно вечер спортуват все повече бургазлии и гости на града и се наслаждават на великолепната гледка от двете страни - морето и Атанасовско езеро. Ограниченият брой на автомобилите от града към солниците осигурява безопасно спортуване и истинска наслада за всички преминаващи - пеша, тичайки или на велосипед. Общинските електробуси от ресторант "Фиеста" до кафетата на солниците дават възможност на по-възрастните или трудно подвижни хора, както и на тези, за които разстоянието е твърде голямо да достигнат до територията и да се възползват от екосистемните услуги, предоставяни от езерото ("СПА процедури" с лечебна луга и кал, естетическа наслада и др.).

И през тази година екипът успя да се срещне и разговаря с много посетители на басейните с кал и луга и велосипедисти по велоалеята. Всички те са удовлетворени от улеснения достъп и все по-разнообразните услуги, които се предлагат в района. Впечатлени са от новата визия на Пътеката на солта с красивите и оригинални графити и полезната информация за Атанасовско езеро и неговата природозащитна стойност, солта и нейното значение, лечебните качества на лугата и калта на Лагуната и начините за ползването им.

Основните препоръки на гражданите за бъдещето на района са за повече и по-чисти тоалетни, къпални и места за преобличане, както и места за почивка, извън заведенията. Но всички бяха категорични - тази природна съкровищница на Бургас трябва да бъде опазена от комерсиализация, застрояване и унищожаване, така характерни за множество места по Черноморието. Трябва да бъде запазен и свободния достъп до басейните с луга и кал, за да може всички желаещи да се възползват от природния дар, който предлага Атанасовско езеро.

За да има и в бъдеще места като тези е важно хората да спазват някои елементарни правила при ползването на басейните и природните ресурси - да не замърсяват с битови отпадъци, да ползват само определените пътеки и отделените за целта басейни, да не унищожават растителни и животински видове и да избягват безпокойството на птиците и на солничарите.

Мониторингът на посетителите се извършва в рамките на проект "Солта на живота", LIFE+, който се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие, БДЗП и Черноморски солници АД.

Източник: Община Бургас