понеделник, 23 януари 2017 г.

Релсов път от жп гара Бургас до летището в Сарафово

Добре дошли ☕🍪🍞


23.01.2017 понеделник




"ГРАДЪТ ИНФРАСТРУКТУРА", БР. 6

Идеята за жп връзка между жп гара Бургас и летище Бургас не е нова, но европейски привкус придобива през 2010 г. по проект "Техническа помощ за развитие на железопътен възел Бургас", финансиран по програма ИСПА. Тогава е изготвен идеен проект за възел Бургас, като в частта за развитие на жп възела е предложена идея за изграждане на връзка между жп гара Бургас и летище Бургас. Тогава се планира чрез процедурата за избор на изпълнител тази връзка да достигне проектната готовност на идейния проект за развитието на жп възел Бургас, след което да се присъедини към него и да продължат по-нататъшно развитие като един проект, който да влезе в обхвата на "Пловдив – Бургас, фаза 2".

Добрият замисъл се промени с времето - търг за жп възел Бургас беше обявен, но не беше удостоен с кандидати. Затова и на втория Комитет за наблюдение на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" жп възел Бургас отпадна от проекта "Пловдив - Бургас, фаза 2". Какво се случи по-нататък?

Защо е необходима жп връзка между гарата и летището в Бургас?

Отговорът е лесен - за пътниците ще е по-удобно, а администрацията ще може да се похвали с по-добра координация между отделните видове транспорт и по-добро обслужване.

Какво представлява трасето?

То тръгва от жп гара Бургас, която наскоро беше обновена, върви 2 км до гара Владимир Павлов, която се обновява по жп проекта "Пловдив – Бургас" и оттам потегля по съществуващата товарна линия за гара Сарафово и мина "Черно море" (т.нар. Поморийска линия). Пътническите превози между Бургас и Поморие са преустановени в края на седемдесетте години на XX век. След 4.8 км спира на "Солниците" - и сега там има малка грохнала жп постройка (на км 4.864), която след време ще се превърне в истинска гара. След "Солниците" до км 7.506 се запазва старото трасе на линията. Оттук (преди пътен възел за с. Каблешково) жп линията се отделя от съществуващата, преминава под Републиканския първокласен път I-9 и по ново трасе поема към летище Бургас и кв. Сарафово. Дължината на новия участък от железопътната връзка е 3.2 км, а спирка "Летище Бургас" е на км 10.711.

Къде точно предстои да бъде решено в зависимост от перспективите за продължаване на линията към Слънчев бряг, а защо не и Варна?

Така общата дължина на трасето е 13 км, от тях 2 км са по 8-а главна железопътна линия Пловдив – Бургас, 8 км са по съществуващата 86-а жп линия Владимир Павлов – Сарафово, а останалите 3 км към летище Бургас са по ново трасе. През 2016 г. мина "Черно море" преустанови превозването на въглища с товарни влакове и към момента редовните товарни превози са спрени. Поради лошото състояние на железния път и липсата на обезопасителни и осигурителни съоръжения при немалкото пресичания с транспортна инфраструктура движението на влаковете се извършваше със скорости до 25 км в час.

Проектът за свързване на град Бургас с летище Бургас предвижда да се осигури еднопътна, неелектрифицирана железопътна връзка за движение на влакове с проектна скорост до 80 км в час, като в максимална степен се използва съществуващата инфраструктура по жп линии 8 и 86. Железницата Бургас - Владимир Павлов – Сарафово ще стане градско туристическо трасе, а пътниците бързо и лесно ще стигат от жп гарата до летището (по предварителните разчети, отчитайки всички междинни спирки, времето за пътуване ще е 31 минути). Проучва се и възможността за електрификация на железопътната линия.

Идейният проект на трасето е готов, проектант е "Трансгео" ООД. Предстои разработване на технически проект, процедури по отчуждаване на земя, промяна на част от действащия регулационен план на град Бургас, процедури по ОВОС и т.н. Финансирането на идейния проект е по "Техническа помощ на обект "Рехабилитация на железопътния участък Пловдив – Бургас, фаза 2" на ОП "Транспорт" 2007 – 2013 г.

Очаква се строителството на новата връзка да се финансира чрез ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 – 2020 г.