Перейти на русский сайт БИЗНЕС КАТАЛОГ
БИЗНЕС КАТАЛОГ САРАФОВО

Предвижда се турнето да мине през кв. Сарафово
07.02.2017 вторникТУРНЕ ЗА АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО ПО СЛУЧАЙ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ВЛАЖНИТЕ ЗОНИ

Във връзка с 2ри февруари - Световният ден на влажните зони, екипът на проект "Солта на живота", LIFE + организира турне около Атанасовско езеро, за да се срещне с ученици и граждани от кварталите, които са в непосредствена близост до влажната зона. Идеята е както да се представи по-подробно всичко най-интересно за крайбрежната лагуна, многообразието от видове, които се срещат в нея, солодобива, кало и луго-лечението и др., така и да се чуе мнението на местните хора, които по някакъв начин са свързани с Атанасовско езеро и проблемите или възможностите, които те виждат.

Предвижда се турнето да мине през кв. Сарафово, кв.Черно море, кв. Рудник, кв.Изгрев и кв. Ветрен. Еколозите от Българска фондация Биоразнообразие ще се срещнат на място със заинтересованите и ще изнесат презентация за езерото, ще покажат снимки, клипове и др. Ще има викторини с награди за участниците. Заради ученическата ваканция турнето ще започне на 9 февруари 2017 г.

Тази година се отбелязват 20 години, откакто празникът се чества в България. Началото е дадено през 1997 г. и всяка година денят, в който е подписана Конвенцията за опазване на влажните зони с международно значение в гр. Рамсар - Иран (през 1971 г.) се чества по целия свят като Световен ден на влажните зони. На този ден си припомняме необходимостта да сме отговорни към водата, към себе си и към крехкия екологичен баланс на цялата планета.

Тази година темата на Деня е Влажните зони: естествена защита срещу бедствия. Честотата на бедствията по света се е увеличила повече от два пъти само за 35 години, задвижвана от климатични и метеорологични рискове като наводнения, тропически циклони и суша. Международната агенция на ООН за водите изчислява, че 90% от всички природни бедствия са свързани с водата. Човешкият данък е трагичен: 1,35 милиона души са загинали в резултат на бедствия между 1996 - 2015 г. В страните с ниски и средни доходи се случват около 90% от смъртните случаи. В материално отношение, бедствията, свързани с времето са причинили щети за 3,3 трилиона долара в периода между 1980 и 2014 година.

Източник: Община Бургас© 2017. Сарафово Инфо