вторник, 7 февруари 2017 г.

Предвижда се турнето да мине през кв. Сарафово




07.02.2017 вторник



ТУРНЕ ЗА АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО ПО СЛУЧАЙ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ВЛАЖНИТЕ ЗОНИ

Във връзка с 2ри февруари - Световният ден на влажните зони, екипът на проект "Солта на живота", LIFE + организира турне около Атанасовско езеро, за да се срещне с ученици и граждани от кварталите, които са в непосредствена близост до влажната зона. Идеята е както да се представи по-подробно всичко най-интересно за крайбрежната лагуна, многообразието от видове, които се срещат в нея, солодобива, кало и луго-лечението и др., така и да се чуе мнението на местните хора, които по някакъв начин са свързани с Атанасовско езеро и проблемите или възможностите, които те виждат.

Предвижда се турнето да мине през кв. Сарафово, кв.Черно море, кв. Рудник, кв.Изгрев и кв. Ветрен. Еколозите от Българска фондация Биоразнообразие ще се срещнат на място със заинтересованите и ще изнесат презентация за езерото, ще покажат снимки, клипове и др. Ще има викторини с награди за участниците. Заради ученическата ваканция турнето ще започне на 9 февруари 2017 г.

Тази година се отбелязват 20 години, откакто празникът се чества в България. Началото е дадено през 1997 г. и всяка година денят, в който е подписана Конвенцията за опазване на влажните зони с международно значение в гр. Рамсар - Иран (през 1971 г.) се чества по целия свят като Световен ден на влажните зони. На този ден си припомняме необходимостта да сме отговорни към водата, към себе си и към крехкия екологичен баланс на цялата планета.

Тази година темата на Деня е Влажните зони: естествена защита срещу бедствия. Честотата на бедствията по света се е увеличила повече от два пъти само за 35 години, задвижвана от климатични и метеорологични рискове като наводнения, тропически циклони и суша. Международната агенция на ООН за водите изчислява, че 90% от всички природни бедствия са свързани с водата. Човешкият данък е трагичен: 1,35 милиона души са загинали в резултат на бедствия между 1996 - 2015 г. В страните с ниски и средни доходи се случват около 90% от смъртните случаи. В материално отношение, бедствията, свързани с времето са причинили щети за 3,3 трилиона долара в периода между 1980 и 2014 година.

Източник: Община Бургас