вторник, 11 април 2017 г.

Вижте кога ще заработи новият музей край Сарафово



11.04.2017 вторник






Входен билет за индивидуално посещение на стойност 6 лв. ще се заплаща за бъдещия авиомузей в Бургас. Цените ще бъдат определени и гласувани на следващата сесия на Общински съвет, след предложение на зам. кмета Йорданка Ананиева.

Таксите няма да бъдат фиксирани, а ще зависят от това дали посещението е направено в активния туристически сезон. Така между 1 юни и 30 септември посетителите ще заплащат вход от 6 лв., а през останалото време цената ще бъде 4 лв. За деца, учащи и пенсионери билетчето ще струва 4 лв. в активния туристически сезон и едва 2 лв. през останалото време. Деца до 6 години и хора с увреждания ще посещават музея безплатно. Предвидени са и много намаления за групови и семейни посещения, както и за служители на Българската Авиация.

Авиомузеят край летището в Сарафово включва големи и малки граждански и военни самолети. Той е замислен с възможност за обогатяване и усъвършенстване във времето. На посетителя ще се осигурява непосредствен контакт с външността и вътрешността на самолета - пилотската кабина, пултове за управление, салона в пътническите модели. За всички експонати се предвижда поставянето на информационни табели, описващи тяхната характеристика и история. На тях ще има QR код, който препраща потребителя към интернет страница, предоставяща му пълна информация за съответния самолет.

Идеята на Община Бургас за интериора е той да включва артикули, свързани с авиацията (костюми, значки, снимки, картички, макети на самолети и др.), UV стая и пилотска кабина с виртуални очила. Така посетителите ще могат да влязат в ролята на авиатор и да "летят" със самолета. За всички помещения е предвидено интерактивно светлинно и звуково оформление. Ще бъдат поставени говорители, издаващи звуци, близки до тези на самолета в полет, също така дикторски глас за историята на апарата. Ще се постави и проектор, прожектиращ видео от полети на подобен самолет. Ще се обособи зона, където посетителите на музея могат да си закупят сувенири.

Предвижда се той да заработи на 29 юни, когато отбелязваме 70 години Българска гражданска авиация.

Източник: e-burgas.com