неделя, 18 юни 2017 г.

Спор в комисиите на ОбС-Бургас! Платен паркинг или синя зона пред летището в Сарафово



18.06.2017 неделя



Търси се най-подходящата формула за паркинга


Платен паркинг или синя зона да има до летището в Сарафово. Това умуват общинските съветници в постоянните комисии на местния парламент.

Предложението на администрацията е изграденият преди време паркинг до аеропорта да влезе в периметъра на зоната за платено паркиране. Т.е. – там да се допусне кратковременен престой, а живущите в района ще могат да си изкарат карти на преференциални цени.

Основният проблем е, че фирма за рент-а-кар е обсебила голяма част от паркинга и няма сила, а и механизъм, който да ги изгони от това място, за да може то пълноценно да се използва от живущите в Сарафово. Парадоксалното е, че въпросната фирма е свързана с концесионера на летището, но не използва паркинга на терминала, а заема обществената зона, с което постига двоен ефект – запълва безплатните паркоместа и не заема тези пред терминала, където всеки може да паркира срещу съответното заплащане.

Очаквано докладната провокира сериозни дисукусии в комисиите на ОбС Бургас. Общинските съветници засега я бламират, но имат друго предложение – това да стане платен общински паркинг.

Едно от основните притеснения е, че общината и без това няма как да обслужва синя зона чак в Сарафово. Там трябва да се назначи поне един човек и районът да се обхожда от автомобил на ОП „Транспорт”, който да поставя скоби на нарушителите. А сред общинските съветници явно остава усещането, че това ще е началото на бъдещото „посиняване” на баровския квартал Сарафово, където през летните месеци има сериозен проблем с намирането на паркоместа.

Източник: flagman.bg