сряда, 9 август 2017 г.

БЕЗПЛАТНО СПА край Сарафово


09.08.2017 сряда

Миналата година имах един период, в който ме болеше кръста. Ходих на различни доктори, терапии, рехабилитация, упражнения и др. Но нещото, което ми помогна много бързо да се възстановя бяха… калните бани. Точно така. И нека да ви кажа – те са само на около 350 км от София и са напълно безплатни. Става въпрос за лугата и калните бани до Солниците на Бургас. Помня, че тогава успях да направя около 5-6 процедури, по една на ден. Но нека първо да обясня къде се намира това “тайно място”, защото дори и мъжът ми, който е от Бургас, имаше проблем да го открие миналото лято.

Шофирайки от Бургас към Сарафово, няма как да пропуснете ето този знак, който прави впечатление на всеки.


Внимавайки за малки патенца и тяхната майка, следете за табелата Солници и завийте в дясно след като я забележите, а след това следвайте малкия криволичещ път в продължение на 1 км и сте там. Има удобен безплатен паркинг на около 500 м от Лугата, а ако желаете да спрете точно до нея, паркингът ще ви струва 1 лв. на час. Всъщност, може да пристигнете и с влакче от морската градина на Бургас, както и с велосипед – от Бургас, а също и от Сарафово. Има изградени чудесни алеи за целта. Регионът се намира на брега на Атанасовското Езеро, Бургас.




За какво може да ви помогне морската кал и луга? Ще се опитам да обобщя накратко, каквото успях да запомня от дългите ми проучвания и разглеждането на информационните табели на място.

Лугата има силно противовъзпалително действие, което се проявава в:

действа тонизиращо и успокояващо на целия организъм. Това мога да потвърдя със сигурност. След една процедура се почувствах прекрасно. Много по-добре от масаж или спа процедура в някой скъп хотел.
премахва умората в крайниците. И това мога да потвърдя от опит.
помага за имунитета на организма. Определено. След 5 процедури доста дълго време не се разболях!
подхранва, подмладява кожата. Кожата на лицето ми определено беше по-гладка след калните бани.
Доказан е и лечебен ефект на лугата при някой заболявания, например:

заболявания и травми на опорно-двигателната система, ревматични, неврологични
простудни заболявания и възпаления
болки в ставите, артрити, артрози, неврити, дископатии, навяхвания, изкълчвания на стави, невралгия, плексити, др.
мускулни болки или схващания
кожни заболявания – псориазис, акне, гъбични инфекции, труднозарастващи рани и др.
пърхот, др.


А ето и малко повече информация за лечебния ефект на черноморската кал и луга от информационния сайт на град Бургас, която ми беше изключително интересна и полезна, за това реших да споделя:

“Лечебната кал е утаечен продукт на затвореното солено езеро, тя е чиста и хомогенна, с тъмносив до черен цвят и мирис на сероводород от множеството гниещи микроорганизми. Съдържа неорганични съставки като силикати, пясъци, гипс, железни и алуминиеви съединения, различни хидроокиси и соли. Този състав се е формирал с хилядолетия от гниенето на едноклетъчни организми, водорасли, риби, раци, миди. Един сантиметър лечебна кал се образува за минимум една година. Същността на калолечението е комплексно въздействие върху цялата периферна нервна система. Топлинните й свойства разширяват съдовете и отварят нови капиляри. Така намаляват отокът и болката, зарастват и се заличават белези от рани, подобряват се обменните и регенерационните процеси. Освен че лекува, калта разкрасява и подмладява, защото през кожата преминават калций, йод, фосфор и др. Лекува почти цялата гама от кожни болести, артрити, дискови хернии, гинекологични проблеми, плексити. Противопоказна е само при туберкулоза, венерически и злокачествени заболявания.”



За най-голям ефект е препоръчително да направите поне 20 процедури в продължение на 20 дена (ех, кой има тази отпуска), като продължителността на всяка да е около 20-30 минути.




Ето и някои препоръки от мен, които, ако желаете, може да вземете в предвид, за да не търсите трескаво информация в различни интернет източници:

С прости думи лугата е много солена вода в червен цвят. След като легнете в нея, ще се задържите на повърхността. Нещо като ефекта на Мъртво море, макар и да не съм била там. Просто предполагам
Ако имате рани, лугата ще ви щипе на тези места
Не е препоръчително да стоите по-дълго време в лугата, особено за сърцето
Може да се намажете с морска кал преди мостчето, като най-добре е да влезете навътре и да вземете кал с по-малко пясък в нея. Във водата има малки буболечки, ако това ви притеснява, повикайте на помощ някой (приятел, мъж, някой наоколо, който няма притеснения от буболечки…). Или изчакайте някой да свърши със своята доза кал и помолете да ви услужи с останалото количество в кофичката. Мъжът ми миналото лято извади, уж само за мен, кофичка с кал. Със същата кофичка след това се “обслужи” цяла група от туристи от Полша
За да измиете калта от себе си, ползвайте водата на място, а не морето. Ако ползвате морето, както правят някои, калта се губи



За да достигнете до двете езера с лугата, трябва да преминете по ето това малко дървено мостче. Хлъзгаво е. Много. Дръжте се здраво и вървете бавно. Препоръчително е да не носите тежка техника (като мен), както и да не сте с малки деца, защото… Хлъзгаво е. Но вие си знаете. Ако не – ще го разберете. Мостчето е дълго и има само един парапет, който обикновено е кален. Просто да си знаете. Но това не бива да ви притеснява, нали сте тръгнали на кални бани.
Може ли с малки деца? Защо не. Моите не пожелаха да се омацат. Но видях някои майки, които ги бяха склонили и шляпаха бодро в калта. Всъщност, ако видят кал или локва на улицата – първи са в нея. Но видят ли само кал … друга работа.






Изнасянето на луга и кал е забранено. Навсякъде може да видите подобни табелки. Ако искате да продължите лечението си с морска луга или кал, спокойно може да си закупите всякакви продукти от тях в магазина на изхода – кремове, шампоани, сапуни, масажни масла, луга в големи количеста и др. Аз си купих луга, която понякога слагам във ваната, както и кал за маски на лицето. Много съм доволна от резултатите
Ако сте гладни на място има две капанчета с прясна риба. В нашия случай децата и мъжът седяха и ме очакваха там





Мястото е изключително живописно преди залез. За това и голяма част от снимките са именно тогава. Много лесно може да уловите самолети в кадър, защото летище Сарафово е на 5 минути и те кацат на всеки няколко минути. Не съм качила всички кадри, но имам различни варианти на самолетите – под слънцето, на слънцето, след слънцето, самолети на фона на Бургас, др. Не сметнах за нужно да ви притеснявам с всички тези варианти


Добре, а къде са калните хора? Привечер нямаше толкова много, но сутрин е пълно. Ето и един кадър от морето


И специално за всеки, който го е страх да се накаля, нацапа, др. ето ме и мен в пълния си “кален блясък”. За целта избрах стари черни бански, които всъщност много лесно се перат след това


Стоях така около 30 мин, след което бързо се изплакнах, избърсах в кърпа, която носих в багажника и се преоблякох в чисти дрехи. Препоръчително е веднага след процедурите да се насочите към най-близкия душ, вместо да планирате други активности.
Лично аз се почуствах много добре. Скоро пак.

Източник: sofiamama.com