четвъртък, 7 февруари 2019 г.

ЗКПУ „САРАФОВО“ ГРИЖОВНО СТОПАНИСВА ЦЯЛАТА САРАФОВСКА ЗЕМЯ

07.02.2019 четвъртък


6500 дка полски площи и 450 дка лозови масиви обработва екипът на кооперацията.Разумният подбор на сортове и хибриди,адаптивни за региона, точната технология и професионалния подход определят добрите резултати. Вече 25 години колективът работи със собствени средства, инвестира в техника и технологии и бележи възходящо развитие.

За постиженията и проблемите в сектора разговаряме с председателя г-н Карамфил Стефанов.

Без комисионна за НАЕМАТЕЛЯ !

Дава под наем помещение в Търговски център "Молчето" Сарафово 😃

Помещението се отдава необзведено

53.22 М2 - Цена - 1 месец - 490.00 лева
- Цена - 12 месеца - 5400.00 лева

Телефон: 089 361 7790



Г-н Карамфил Стефанов е председател на ЗКПУ „Сарафово“ отпреди близо 2 години. Бургазлия, със сарафовски корени. Завършил е агрономство в БСУ, випуск 2000-та г. И оттогава работи по специалността: в земеделската кооперация в с. Гълъбец, в опитната станция в Поморие, като млад фермер със спечелен проект за биологично производство. От 2016 г. е председател на ЗКПУ Сарафово. При една от последните ни срещи през изминалата седмица той бе любезен да сподели своя опит и постиженията на колектива, да разкаже за бъдещите планове…



– Голяма е нашата структура, стопанисваме 6500 дка земя и 450 дка лозови масиви. В квартала площите са комасирани, в нашето землище няма друга земеделска структура. Няколко дребни частни стопани отглеждат овошки и лозя, но им помагаме, при необходимост им вършим механизирани услуги. Земята ни е чернозем, богата е, с голяма поглъщателна способност, та при повечко дъждове се налага да изчакаме да поизсъхне. При добри грижи ни дарява с високи добиви…

Приех структурата в добро финансово състояние, нещо повече, откакто е основана работи само със собствени средства, кредити не са ползвани. Така поетапно и технопаркът е обновен. Когато постъпих на работа закупихме нов комбайн „Ню Холанд“, а дотогава реколтата е прибирана с две руски машини (Вектор и Нива). Така скъсихме сроковете на жътва, това лято кампанията се удължи само с 3-4 дни. Разбира се, както навсякъде променливото и дъждовно време се отрази негативно върху работата ни.
НИЕ СМЕ УТВЪРДЕН ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛ в региона. Залагаме около 3000 дка пшеница, 1200 дка рапица, 1400 дка слънчоглед и около 300-400 дка бобови култури.

Разполагаме с достатъчно на брой високопроизводителни машини, закупихме си нов трактор „Джон Диър“ с мощност 100 к.с. от „Агротрон М“ – Търговище. С него заменихме стария „Беларус“. Вече втора година работим с него, с 5-годишна гаранция е и сме много доволни както от машината, така и от обслужването на специалистите.

Екипът ни е млад, амбициозен. Близо 80% са млади специалисти, механикът – също. Работят професионално и съвестно. Всички – механизираното звено, счетоводния състав и охраната наброяваме 14 души. И ние не правим изключение, кадри трудно се намират, нали сме до морето, където търсенето и предлагането на работна ръка е голямо.

Арендодателите ни са 700, по-голям процент са подписали арендни договори за 5 години.

Стопанисваме и лозов масив, лозята ни са над 35-годишни, единият масив е зает от десертните Супер ран Болгар, Плевен, Марица и Хамбурски мискет, а 210 дка са засадени с Юни блан. Общо 450 дка са лозовите насаждения. Продукцията продаваме на Винпром Карнобат. Доволни сме от партньорството, защото и цената е добра, затова предаваме цялото количество – и от десертните, и от винените сортове.

Най-големият проблем в сектора е работната ръка, доволен съм, че макар и малко член-кооператори на вече преклонна възраст се ангажират с резитбите, с беритбата. Налагаше се за резитбите да карам работници и от по-далечни региони. Ще търсим тази есен берачи, за да успеем в рамките на работния ден да предаваме един камион с грозде.
ЗКПУ „Сарафово“ е стабилна земеделска структура, работим на печалба. Миналата година сме внесли в хазната 20 000 лв. данък печалба. Всички заети са осигурени на трудови договори.

ПРОБЛЕМИ?

Разбира се, че не ни подминават, в момента те касаят закупуване на прилежащата към стопанските постройки земя. Кооперацията ни е позиционирана на много апетитно място, близо до морето. Община Бургас настоява да ни я вземе, независимо, че съгласно закона имаме право да я закупим. Сега целият стопански двор е парцелиран и е подготвен за продажба. През голям навес с площ 700 кв. м е прекаран път. А още през 1994 година бившият председател е писал писма до общината, до дирекция Земеделие за закупуване, но по незнайни причини не му отговарят. Наложи се да водим дела срещу общината, всички от ръководството и колектива сме решили да се борим до край…

Как виждате бъдещето на ЗКПУ „Сарафово“? – питаме на финала на срещата ни г-н Стефанов:

– Що се отнася до увеличаване на земята – няма накъде да се разширяваме. По-скоро земята като обем е достатъчна, отговаря на заетостта на екипа. Стремежът ни е да правим земеделие на по-високо ниво, да използваме капацитета на земята. Целите ни са да снижаваме разходите и да увеличаваме добивността от културите.

ЗКПУ „Сарафово“ има самочувствието на успешен земеделски производител, убедени сме, че работим и се развиваме по правилния път, затова ще го следваме…

Екип на „Агровестник“

Източник: agrovestnik.com