сряда, 4 септември 2019 г.

Хидробуси ще свързват Сарафово с други пристанища



04.09.2019 сряда



Хидробуси ще свързват дестинации в Бургаския залив през следващото лято. Идеята е корабчета да свързват основни пет спирки в залива - Морската гара в Бургас, остров Света Анастасия, където кеят ще бъде разширен, рибарското селище Ченгене скеле, където предстои да бъде изграден нов пристан, рибарското пристанище в Сарафово и бъдещото рибарско пристанище в Крайморие. Общината предвижда да закупи нов кораб по-голям от "Анастасия“, за да може с него да се осъществяват плавания не само при спокойно море, съобщи БНР.

За да се осъществи проектът, местната администрация търси съдействие от Министерството на транспорта и Морската администрация, каза кметът Димитър Николов:

”Необходимо е да бъдат облекчени процедурите за осъществяване на транспорт с малки плавателни съдове . А тези корабчета, освен че могат да возят туристи, те могат да се използват и за предвижване от пътници. Например жителите на Крайморие чрез корабчето могат да стигнат от и до центъра на града за 10-15 минути, което би било много-по-бързо, особено през летния сезон, когато трафикът е натоварен, а и по-романтично!”

Кметът допълни, че Общината ще даде възможност и на частни плавателни съдове да изпълняват такива курсове.

Министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че промените в наредбите, свързани с разрешителните за изпълнение на такива пътнически морски превози, ще бъдат приоритет още в началото на новия политически сезон.

Директорът на ИА “Морска администрация” кап. Живко Петров посочи, че инфраструктурата за осъществяването на проекта е почти изградена.

„Вече имаме доста съоръжения и малкото корабоплаване се увеличи. Имаме линия от Несебър до Созопол, от Черноморец до Созопол, до Острова пътуват и други плавателни съдове. За съжаление като нормативна база нямаме опит, нашето законодателство е било изграждано на база търговски кораби, приравняването им е невъзможно. За това ползваме опита на Дания, Швеция където имат опит с т.нар. „водни таксита“ и „водни автобуси“, ще имаме в предвид и нашите условия и ще предложим промени в две наредби, за да може да осъществяваме такъв транспорт и тук.“

Предстои среща с бизнеса и администрациите, на която подобни законодателни инициативи се обсъждат, преди да бъдат придвижени към Министерството. Очакванията са проектът да бъде реализиран през следващото лято.

Източник: dnes.bg