събота, 7 септември 2019 г.

Министерството на отбраната продава имот от 5,4 декара в Сарафово



07.09.2019 събота



Три полуострова в най-красивите части на Южното Черноморие, терени на метри от морето, предвидени за застрояване,възнамерява да продаде до края на годината Министерството на отбраната. Те са включени в списък с общо 100 имота с отпаднало предназначение, "за осъществяване на разпоредителни действия" до края на годината. Справка в сайта на министерството показва, че процедурите за разпореждане с най-атрактивните имоти все още не са започнали.
Безспорно най-привлекателните от всички имоти, които министерството е включило в разпоредителния списък, се намират по Южното Черноморие.


На самия морски бряг в гр. Черноморец е теренът на бивше военно поделение, разположено върху 173 дка. Близо половината от имота се намира върху кръглия полуостров Червенка. Проблем за евентуалния купувач на този имот обаче са 20 изоставени казармени постройки, частни имоти в центъра на полуострова, както и археологически разкопки на късноантичната крепостна стена в североизточната и западна част на полуострова върху площ от близо 63 дка.
Останалите два полуострова обаче нямат подобни "тежести". Те се намират край Несебър и Поморие.


Първият от тях представлява 31.3 дка незастроен терен с недефиниран начин на трайно ползване. Той се намира в местността Акротирия във все още слабо застроената южна част на Несебър. Имотът е заобиколен от пясъчни и скалисти плажове, а в обхвата му са разположени високи пясъчни дюни.



Вторият полуостров обхваща местността Кротирия западно от Стария град в Поморие. Имотът представлява урбанизирана територия с неустановен начин на трайно ползване. Върху него също има изоставени казарми на терен от над 56 дка с 21 изоставени постройки. В северната си част теренът на полуострова граничи с няколко вече изградени ваканционни комплекса и хотели.



В бургаския кв. "Сарафово" Министерството на отбраната продава имот на бивши армейски складове с пет постройки, разположени в терен от 5.4 дка на около 300 м от плажа. Сега теренът е предвиден за ниско застрояване до 10 м.

Три терена, които със сигурност отдавна са привлекли интереса на потенциални инвеститори, ще се продават от отбранителното министерство и в непосредствена близост до южния плаж "Нестинарка" в Царево.
Единият от трите имота е край плажа "Нестинарка".



Първият имот е предвиден за застрояване и е разположен върху 110 дка, граничеща на север с широката пясъчна ивица. Южно от него се намира втори имот, също предвиден за продан. В справката на Министерството на отбраната той е отбелязан като "казармен район" с една-единствена постройка и терен от над 112 дка.



третият имот край Царево граничи с първите два. Той също е предвиден за застрояване, върху него няма сгради, но е доста по-малък от първите два – едва 4.2 дка.

В списъка на Министерството на отбраната са и близо 20 дка в местността Герени край Созопол. Имотът е без определен начин на трайно ползване и се намира на около 200 м от морето и пясъчните дюни. В непосредствена близост до него са къмпинг "Роял бийч" и ваканционните комплекси "Блу ориндж" и "Хасиенда бийч".

Източник: dnevnik.bg