четвъртък, 14 ноември 2019 г.

След проведена анкета: 15-ката ще ходи до възлова спирка в Сарафово всеки курс целогодишно





14.11.2019 четвъртък



Автобус номер 15 ще ходи до обръщалото (б.а. спирката до комплекс „Атлантис“ - ул.“Ангел Димитров“) в Сарафово, което се явява последна спирка, целогодишно и на всеки курс. Това заяви за „Черноморски фар“ инж. Петко Драгнев, управител на „Бургасбус“. За това обаче хората в квартала били на различно мнение – едни искали да ходи целогодишно и при всеки курс, докато други са пожелали да ходи до обръщалото само в определени курсове през зимния период.

„В началото на учебната година при нас дойде подписка, подписана от около 300 души от квартала, които заявяват, че искат всеки курс автобусът да ходи до обръщалото и това да е целогодишно. В тази връзка ние направихме анонимна анкета в автобусите, в която пътниците да кажат мнението си, за да видим кои са повече – желаещите да ходи всеки курс целогодишно, или тези, които предпочитат само някои курсове през зимата“, обясни инж. Драгнев.

Анкетата стартира миналата седмица. След направеното проучване, от общинския превозвач засега са решили да оставят лятното разписание, т.е. всеки курс, през цялата година, автобусите от линията да ходят до там.

„Преди автобусът обръщаше до детската градина, но там беше много неудобно – тясно, паркирани коли и се направи така, че да спира на това обръщало, което е в посока Поморие“, поясни управителят на „Бургасбус“.

На въпрос дали предвиждат подобни анкети и за други линии от градския транспорт, Драгнев обясни, че не се предвиждат.

„Тази анкета я приложихме заради сигнала от живущите. Иначе по другите линии няма разлика между летни и зимни разписания и курсове“, отговори той.

Припомняме, че през април, преди началото на сезона „Черноморски фар“ направи предложение за обособяването на линия 15а, която да е сезонна и да ходи в най-натоварените часове до летището, за да взима туристи. През летния сезон много често на сарафовци и гости на града, кацнали на аерогарата, се налага да се тъпчат заедно в малките автобуси, имайки предвид, че вторите се качват и с куфарите си.

Идеята ни бе продиктувана и от това, че зимата няма голям трафик от и към летището, освен от служители. От друга страна, както се вижда, част от жителите на квартала продължават да негодуват от това, че 15-ката обикаля твърде много. На пристигащите в Бургас туристи пък се налага да обикалят целия квартал, за да стигнат до дестинацията си в града.

Инж. Драгнев тогава бе категоричен, че втора линия остава мираж.

„Има си транспортна схема. В нея линия „15“ обслужва и летище Бургас, и квартал „Сарафово“. Питам кога ще закараме пътниците с отделна линия – един час преди полета, два? Кога ще ги върнем? На всеки полет ще изпращаме автобус и половин час след полета пак ли? То разписанието не може да се направи. Затова в един интервал през 15 минути минава автобусът по линия 15 и кой когато желае, отива на летището и когато желае, се прибира“, обясни тогава той.

Източник: faragency.bg