вторник, 18 август 2020 г.

Нелегален къмпинг до Сарафово

18.08.2020 вторник



Районът около плажа "Сарафово-юг" - до бургаските солници се превръща в зона за кемпери, установи Флагман.бг. От началото на лятото там се събират все повече къмпингуващи, а някои от плажуващите са на мястото повече от месец, разкриха работещи в близките обекти.

Има кемпери и каравани от цялата страна - Пловдив, Стара Загора, Плевен, Велико Търново. Проблемът е, че нямат възможност за поддържане на минимални санитарно-битови условия, а това в период на пандемия, това не е никак безопасно.

Ивицата към този момент е неохраняема. До миналата година тя се стопанисваше от фирмата на бившия общински съветник Петко Стамболиев, който обаче така и не успя да развие концепцията си за "Сарафово-юг" и прекрати договора си с Министерството на туризма.

Кемперите са на общинска земя в непосредствена близост до плажа. Районът е леснодостъпен с добра инфраструктура, а и наоколо има няколко работещи заведения, което определено е плюс за почиващите. Мястото е предпочитано от кайтсърфисти, а напоследък и от много бургазлии, които не искат да плащат зелена зона за спиране около Северния плаж в Бургас.

"Очевидно е, че тази идея има потенциал. Общината да я развие и да направи зона за къмпинг за кемпери", зоват бургазлии, които наблюдават засиления интерес през това лято към плажа "Сарафово-юг".


Плажната ивица привлича все повече бургазлии, които идват тук, защото има къде да паркират свободно автомобила си



Така изглежда паркингът през уикенда