четвъртък, 18 март 2021 г.

Калин Барзов от Сарафово събра 40 години от живота си в книга

18.03.2021 четвъртък



Калин Барзов е човекът, който превърна Летище-Бургас в един от брандовете на града ни

Емблемата на авиацията в България Калин Барзов събра 40-години в 450 спиращи дъха страници. В книгата „Follow me…” на човека, чието сърце е изтъкано от професионализъм и отдаденост на българската авиация, са събрани спомени от 1968 до 2009 г. – целият му професионален път. Той е работил в авиокомпания „Балкан“ и в България, и в чужбина, след това 12 години като директор на Летище – Бургас, след това става директор на Летище – София и на цялата авиация и гражданската въздухоплавателна администрация в Министерството на транспорта.


„Имам близо 14 години работа в чужбина, както и 10 години в София. Смисълът и целта на живота ми беше в гражданската авиация във всичките й аспекти и в разговори с колеги и приятели съм оставал с убеждението, че нося със себе си интересни разкази. Така възникна идеята да ги опиша. През 2016 г. бях написал любимите истории, които получиха добър отзвук сред моите приятели, които разбират от литература. Това ме окуражи и събрах историята на професионалния си път хронологически. Миналата година пандемията ми даде чудесна възможност. По време на пълната изолация концентрацията ми беше най-добра и успях да завърша книгата“, разказа за авторът.




Заглавието не е избрано случайно. Това е историята на един живот, на една кариера, успешна кариера в полза на Бургас, но и на страната, споделя Барзов.

Във „Follow me…” са описани спомените на емблематичния авиатор в Тунис, в Дамаск в Близкия изток, той е работил дълго на Екватора – в Ангола и Лагос, където е регионален директор на „Балкан“ за Западна Африка. „Това са много силни и драматични периоди. В Близкия изток тогава бяха войни, в Нигерия беше най-голямата престъпност и военни преврати. Много успешен беше и периодът ми в София, когато бяха шеф на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ и направихме първите стъпки към присъединяването към Европейската организация за безопасност. На Летище – София като директор попаднах във възможно най-драматичния момент, по време на строителството на новия терминал и новата писта. Това също е описано в книгата ми.


След това през 2006 г. се върнах в Бургас и имах много успешно възстановяване на трафика в Бургас. Тогава успяхме пак да върнем най-големите товарни самолети „Руслан“ и „Джъмбо“. Тогава отворихме и първите редовни целогодишни полети до Бургас – „Бургас – Лондон“, „Бургас – Москва“ и „Бургас – Виена“. Считам това за големия си принос и най-интересното от книгата ми, защото остана да се продължи това дело“, споделя авторът на “Follow me…” Калин Барзов.

 „Моето желание като бургазлия е все пак да се покажат възможностите на хората, които излизат от този град. Когато се пенсионирах, казах, че Бургас и авиацията определиха живота ми да пътувам по света и да се връщам винаги тук. 90-те години бяха паметни за Летище – Бургас, когато като самостоятелно предприятие успяхме да направим много повече от всички останали в България. Тогава то наистина беше водещо летище в страната, привлякохме най-големите самолети и впоследствие имахме най-големите успехи. Така летището стана един от брандовете на града ни. С възможностите, които създадохме като материална база, както и с кадрите, впоследствие и при концесионера то получи пълното си развитие и стигнахме до 3,5 млн. пътници. Това е огромен принос към регионалната икономика и цялата област. Ние обслужвахме и Сливенски, Ямболски, Старозагорски и дори Пловдивски окръзи, откъдето се стичаха пътници към Бургас“, казва още авторът на „Follow me…”

Художник на книгата е Петър Пецин, който миналата година стана художник на годината на Бургас, редактор е Николай Кожев – познато лице.

Тя може да бъде намерена в книжарницата на входа на Пристанище-Бургас, в Хеликона, в кв. Сарафово в един реп, а може и да се поръча директно от автора. Тиражът е от 250 броя.

Калин Барзов е завършил висшето си образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Право". Специализирал е и "Международни икономически отношения" в Университета за национално и световно стопанство в София. Барзов има специализации и по летищно управление, летищна икономика, управление на сигурността в гражданската авиация и други специалности във Франция, Канада, Сингапур, САЩ и Великобритания. Работил е като изпълнителен директор на летище "Бургас" в периода 1990 - 1998 г.

Източник: flagman.bg


 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!