вторник, 20 април 2021 г.

Без дебат: Изграждат лодкостоянка в местността „Ъгъла“. Обмислят жилищна зона в района

20.04.2021 вторник 


Без дебати общинските съветници приеха Община Бургас да кандидатства с проектно предложение за изграждане на защитена лодкостоянка, разположена в местността „Ъгъла“, землище кв. „Сарафово“.


На това място през следващите десетилетия се очертава да възникне нова жилищна зона на Бургас, за чиято публична инфраструктура се мисли отсега.
Съгласно вече утвърдено техническо задание, Общината определи зона с работно заглавие „Умен крайградски остров“. Част от нея ще представлява защитена лодкостоянка с основна функция да се използва като сезонно укритие на малки рибарски лодки. Едновременно с това тя трябва да играе ролята на брегоукрепително съоръжение, осигуряващо подобряване състоянието на морската ивица в района на преливниците на Солниците.




Съоръжението ще е конструирано така, че да осигурява амфитеатрална гледка към зона за култура и наблюдение на морските пространства. До него ще стига инфраструктура за споделена велосипедна и електромобилност.
Предвижда се внедряване на съоръжение за осигуряване на алтернативно енергийно захранване, както и ансамбъл от интерактивни устройства и дигитална среда. Оттук и наименованието „Умен крайградски остров“.


На заседанието на местния парламент бяха гласувани предварителни решения за прокарване на довеждаща инфраструктура и отреждане на терени за бъдещата обществена лодкостоянка.
Съоръжението може да стане част и от цялостната концепция за морски таксита, предложена от кмета Димитър Николов – малки плавателни съдове, които да превозват местни жители и туристи до различни точки в Бургаския залив. 

Източник: burgasnews.com




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!