понеделник, 28 юни 2021 г.

С влак до Сарафово, ето маршрута на градската железница

28.06.2021 понеделник


До края на юли ще бъде обявена обществена поръчка за изготвяне на проект за жп връзка между гарата и летището в Бургас.

Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров по време на своето посещение на жп гара Бургас, съобщават от пресслужбата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.


Финансирането ще е с европейски средства. Проектът е заложен в новата оперативна програма „Транспортна свързаност“, която е в процес на одобрение от Европейската комисия, обясни Тодоров.


Проектът за жп линия от гарата до летището в Бургас се планираше да бъде осъществен със средства от оперативната програма "Транспортна инфраструктура", но изпълнението му се забави. Отсечката е част от Фаза 2 на модернизацията на жп линията Пловдив - Бургас.



Според оценки на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) реалното разстояние между терминала на летище Бургас, респективно кв. Сарафово, до приемното здание на гара Сарафово е около 5 км.

Трасето от гарата в Бургас до летището е част от по-мащабния проект за жп връзка с курорта „Слънчев бряг“. За него има предпроектни проучвания.


Източник: investor.bg


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!