четвъртък, 22 юли 2021 г.

EVN: Ще решим проблема в кв. "Сарафово" до 5 години

22.07.2021 четвъртък



До 5 години проблемът с електрозахранването в кв. "Сарафово" ще бъде решен. Кабелите ще бъдат вкарани под земята и по този начин ще бъде избегната чужда намеса. Това обещаха от енергийната компания EVN, която обслужва Югоизточна България, предаде репортер на PoligrafF.net. На пресконференция в Бургас от компанията се похвалиха с направени над 1.9 млр. лв инвестиции (от 2005 г. насам) в страната, както и над 27 млн. лв в област Бургас за последните 12 месеца. 

"Големият проблем с електрозахранването в Бургаско идва от изобилието на сладководни езера в района, които от своя страна привличат много птици, които вместо да отлетят за топлите места на юг остават да живеят тук. Проучванията показват, че през Бургас минава над 78% от популацията на белия щъркел", коментираха от EVN, които бяха представени от Здравко Братоев, заместник-председател на Съвета на директорите на Електроразпределение Юг, Петър Костадинов и Крум Косев от отдел Комуникации.

"Предвиждаме до 2026 г. въздушните електропроводи да се заменят с подземни, с двойно захранване от две подземни станции в Бургас и по този начин проблемът с птиците да бъде заличен". От EVN добавиха, че са обезопасили над 700 електрически стълба, сред които 25 стълба за електропровода за кварталите "Ветрен" и "Банево".

На пресконференцията, освен журналисти, присъстваха и граждани от въпросните проблемни бургаски квартали "Сарафово", "Банево" и "Ветрен", които се оплакаха от чести спирания на електрическата енергия. Според тях проблемът е от години, EVN са наясно с него, но въпреки това не предприемат действия. Те категорично отказаха да приемат тезата, че голямата вина за проблемите с тока е в наличието на бели щъркели и други птици в бургаско.Гражданите предоставиха подписка от над 500 човека, като към нея приложиха и отворено писмо, в което изказват възмущението си от честите прекъсвания на електрическата енергия. 

"Не ни става ясно дали птиците гледат телевизия, слушат радио и четат сайтове, защото след всяка медийна изява и вдигнат шум по темата, проблемите временно изчезват. След това всичко се връща по старому и прекъсването на електроенергията става ежедневие. Жителите на "Сарафово", "Банево" и "Ветрен" си плащат сметките редовно, но не получават адекватна услуга, нито пък някаква компенсация", коментира адвокат Драгомир Ошавков, който предостави отвореното писмо до представителите на EVN. 

"Настояваме EVN за незабавни и конкретни мерки за решаване на проблема с качеството на предоставяната услуга, както и да се предложи форма, с която да обезщети своите клиенти за причинените неудобства до момента на тяхното отстраняване", добави Ошавков. В отвореното писмо гражданите определят поведението на EVN като "скандално и напълно неприемливо". Те са категорични, че ако проблемите с електрическата енергия не бъдат решени ще предприемат други мерки, позволени им от закона.  

Източник: poligraff.net

 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!