сряда, 4 август 2021 г.

Спасител в Сарафово улови рядка риба с голи ръце

04.08.2021 сряда 


Летуващите във Военно почивния дом в Сарафово стават свидетели на изключително интересен случай. Павката, който от много години е спасител по плажовете в квартала на Бургас излиза рано сутринта от морето с огромна риба в ръце. 


Спасителят правил сутрешният си обход по ивицата към 7.30 часа, когато в близост до брега видял огромна риба да плува на повърхността. В далечината скачали делфини, които е много вероятно да са подгонили огромният екзeмпляр. Спасителят доплувал до рибата, която била зашеметена от борбата с делфините и след кратка схватка успял да я улови. Павката се разминал само с ухапване от едрата риба, но това не го разколебало да я изкара на брега. 



Там редкият екземпляр е оприличен от рибарите на гофус или морски вълк. През последните години има единични случаи на уловени риби гофус по Южното Черноморие. Рибата е по-разпространена в тропичните части на Атлантическия, Индийския и южните части на Тихия океан. Гофусът е представител на семейство леферови и много прилича на познатия зимен лефер, но е много по-голям. Екземплярът от Сарафово е с тегло от 4.5 кг. Да уловиш такава риба в Черно море се смята за истински късмет, а цената и варира от 50 до 100 лв. за килограм. Късметлийската риба на Павката, купил баровец от Сарафово за 400 лв. 

Източник: faktorbg.com

 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!