вторник, 15 февруари 2022 г.

Част от плажа в Сарафово става неузнаваем (снимки)




Плажът в Сарафово ще посрещна туристи това лято със страхотна визия и красива растителност. Хубавата новина съобщи специално за Грамофона нюз стопанинът на морската ивица Иван Пачев.

Облагородяването и промяната ще се извърши само за централната част от плажа. Още утре на място започват възстановителни и спасителни дейности, разясни подробно пред екипа ни концесионерът. Той е получил разрешение от ресорните институции – община Бургас и регионалната екоинспекция. 

  
Тези дървета са стари и опасни и ще бъдат заменени с нови и по-устойчиви видове

Старите и изгнили дървета покрай централната част на плажа ще бъдат изрязани, защото са опасни както за хората, така и за обектите в близост. Те са от вида див орех, който е инвазивен. „Премахваме го, но той отново излиза. 


Миналата година силен вятър счупи клони, които строшиха керемидите върху покрива на тоалетната. Не ми се мисли какво щеше да стане, ако в същото време оттам минаваше човек. Щяхме ние да сме виновни, че не сме ги отрязали“, обясни Иван Пачев.

На мястото на старата и изсъхнала растителност ще бъдат засадени пинии, борове, декоративни видове и плодни дървета, за да има разнообразие.

Заради непрестанните сигнали покрай многото водорасли от изминалото лято, концесионерът уверява жителите на Сарафово, че премахването на настоящата растителност не е незаконна дейност.
  


„Крайната цел на целият ни екип е един спретнат, красив, чист и подреден плаж. Няма дейност, която да правим с лоша цел. Нищо незаконно никога не се е правило тук, няма и да се прави“, категоричен е стопанинът.

Освен нови дървета, фирмата концесионер „М и П Мениджмънт“ ЕООД ще изгради и дренажна система, която ще разреши стар и наболял проблем - да спре при силни дъждове водата да се стича към плажа.

„Дренажната система ще е с изкопна дълбочина от около 70-80 см и широчина 50-60 см. В изкопа на дъното се поставя дренажна тръба, обвита в геотекстил. После тя се затрупва с фракция, камъни. Ще е по протежение на целия път преди плажа, за да поема цялата дъждовна вода. Важно е тя повече да не се смесва в пясъка. 



  
По тази алея ще се изгради дренажът, който трябва да спре изтичането на дъждовна вода към плажа

През всичките години тази вода е нанасяла големи щети на плажната ивица. Затова и пясъкът до голяма степен е омесен с кал. Когато гост легне с хавлията на пясъка, целият става в прах. Туристите все ни питат: „Защо е толкова прашно тук?“, но уверявам всички, че този проблем най-накрая ще бъде разрешен“, обясни Пачев.
  
Проектът за облагородяването на част от плажа не е финансиран по европроект, а е изцяло за сметка на стопанина. Всички дейности, които започват от утре, ще са на стойност 50 000 лева, поясни Пачев.




„Искам да видя какъв ще е ефектът върху централната част, която е най-проблемна. Ако всичко мине добре и хората са доволни, ще продължим и с другите части, за да може постепенно цялата ивица да бъде преобразена“, допълни още концесионерът. 

Намери ли се най-накрая решение за водораслите в Сарафово и какво още ще се случва още на плажа, очаквайте в следващите новини на Грамофона. Нюз.  

Източник: gramofona.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!