петък, 29 май 2015 г.

Хората от Сарафово против риболовния дневник29.05.2015 петък
Близо 40 рибари от сдружението в квартала се срещнаха с представители на ИАРА

Поредицата срещи с рибарски сдружения в област Бургас, инициирани от регионалната структура на ИАРА, продължават по населени места. Близо 40 представители на рибарско сдружение „Сарафово” начело с неговия председател Здравко Сърмов имаха възможността да отправят своите въпроси към началника на отдел „Рибарство и контрол” Николай Иванов и главен инспектор Тодор Иванов и Главен директор на Главна дирекция „Рибарство и контрол“ Тодор Ангелов. На дискусията присъстваха Ниделин Недялков, старши експерт в община Бургас и общинският съветник Красимира Маркович, които отговаряха на питания, свързани с провеждането на политики на общината за рибарството и европейските програми.

От рибарското сдружение в кв. Сарафово също подкрепиха идеята за отпадането на задължението на капитаните на риболовни кораби с обща дължина под 10 метра за освобождаване за водене на риболовен дневник за стопански риболов. Целта е с тази промяна да се облекчи бранша откъм процедури, свързани с документация. Служителите на ИАРА изслушаха и проблем на рибарите, свързан с лицензите за стопански риболов и вписване на риболовните кораби в Регистъра на риболовни кораби воден от ИАРА, за трудността и осигуряване на свободен капацитет (бруто тонаж и мощност, kW). Предстои да бъде отворена процедура в тази посока.

Красимира Маркович и Ниделин Недялков като представители на община Бургас споделиха, че съвсем скоро дългоочакваното рибарско пристанище в кв. Сарафово ще бъде открито. Строителството му е първият одобрен български проект по мярка 3.3 "Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, кейови места за разтоварване и покрити лодкостоянки" от Оперативна програма "Рибарство". За неговото изпълнение Община Бургас спечели 10 милиона лева. По проекта пристанището ще има капацитет от 104 места за плавателни съдове до 8 метра и 6 места за кораби до 20 метра. То ще има обслужваща сграда с покритото тържище за продажба на улова с 20 броя маси. В западния край е предвиден хелинг, осигуряващ пускането на вода и ваденето на плавателните съдове.

От ИАРА-Бургас съобщиха на присъстващите рибари, че на самото пристанище ще има кабинка на ИАРА с пощенска кутия, където те ще могат да пускат декларации и други документации.

Източник: ИАРА Бургас

Агенция за Недвижими имоти