събота, 6 февруари 2016 г.

Мария Димитрова от Сарафово

06.02.2016 събота



Спортът ни учи на дисциплина и контролиране на емоциите

Това е Мария Димитрова, едно момиче което се надпреварва с вятъра, едно момиче, което разнася славата на Бургас. Едно момиче, което въпреки трудностите не се отказва да се доказва да бъде първа, да бъде номер едно и с уважение да говорят за бургаската спортна атлетика. Мария е няколкократна републиканска шампионка по спортно ходене, като всяка година прибавя по няколко нови медала към колекцията си.

Тя е от малкото, но амбициозни момичета на България, които вярват в себе си, мечтите си  и правят всичко за да достигнат върха. Мария, която е възпитаничка на бургаската Търговска гимназия, зад крехките си 17 години, крие множество победи по  леката атлетика.


Още в 4 клас проявява интерес към леката атлетика и с голямо желание отива на първата си тренировка. “ От самото начало се влюбих в този спорт, а с времето стана неотменима част от ежедневието ми въпреки изтощителните и тежки тренировки. Сега вече знам, че спорта ни учи, не само на дисциплина, но и на контрол над емоциите„,  сподели Мария.

Първата и по-значителна победа е на републиканско първенство по спортно ходене през 2012г. Въпреки, че се състезава в по-голяма възрастова група, тя става вицешампионка и част от националния отбор.  По този начин тя си осигурява и участие на Балканско първенство в Букурещ.


Безспорно по-голям успех постига през 2014г., защото тогава за първи път печели републиканска титла.  „Наистина конкуренцията беше доста сериозна,  понеже отново се състезавах с по-големите“, каза тя.  Две седмици след това, отива и на Балканско първенство, вече част от националния отбор, като домакин на проведеното състезание в Балчик е съответно България. Там тя се класира на 6 място.


Тя успешно защитава и титлата си на републиканската надпревара в Бургас през изминалата пролет, както и на Балканиада в Айвалък. „Определено най-голямата и важна роля в подготовката и победите ми изгирава и моя треньор, Петър Райков“, похвали се тя.
Въпреки трудностите и лишенията,  Мария никога не си е помисляла да се откаже. Напротив тя смята да продължи  да се занимава с това и да гони по-високи цели. Свободно време почти няма, защото тренировките и са продължителни, а освен това и предстоят кандидат-студентски изпити.


За в бъдеще мечтае да бъде приета в специалност финанси, за да може да реализира максимално себе си в тази сфера. Но, щом и остане свободно време, непременно го прекарва с  приятелите и семейството си.

Източник: e-burgas.com