петък, 8 април 2016 г.

Пръскат против комари с моторен делтапланер в Сарафово

08.04.2016 петъкЗасега бургазлии могат да бъдат напълно спокойни, тъй като към този момент няма открити ларви на тигров комар от вида "Аедес албопиктус" в Бургаска област, според последните проверки на най-характерните и обичайни биотопи на този комар в района. Рискът за страната ни от разпространение на вируса Зика също е минимален, заради ограничените връзки със засегнатите държави в Латинска Америка и страните от Карибския басейн. Въпреки това превантивното пръскане срещу ларвите на този и другите видове комари, което тази година стартира още в началото на март, продължава и през април.

Това стана ясно от заседанието на Общинската епизоотична комисия, в което участваха представители на Община Бургас, РЗИ, РИОСВ, БАБХ, РДГ-Бургас, Дезинфекционна станция, Сдружение на ловците и риболовците "Лебед" и кметовете на населените места в общината.

Тигровият комар е потенциален преносител на вируса, само ако бъде заразен след ухапване на завърнали се от ендемични райони комари вирусоносители.

Превантивната ларвицидна обработка ще продължи през април и май с въздушно пръскане с моторен делтапланер на установените биотопи, както и на всички нововъзникнали, с цел унищожаване на евентуални ларви на комари, преди да са се развили и излетели в околната среда. Въздушното третиране продължава през юни, юли и август с имагоцидна обработка или обработка на дървесната и храстова растителност в случай, че има вече излетели насекоми.

Предстоят обработки в кв. Сарафово, тръстиковите масиви около обходния канал на Атанасовско езеро, крайбрежните тръстикови масиви на на езеро Вая в посока кв. Лозово, кв. Долно Езерово и кв. Горно Езерово и Комлушка низина.

Наземните имагоцидни обработки срещу комари с топъл и студен аерозол ще се провеждат от май до септември и ще обхванат парковете, площадките, жилищните комплекси и квартали на Бургас.

Всички биотопни зони на комари ще бъдат под постоянен контрол и проверки и при наличие на комари ще се правят ларвицидни и имагоцидни обработки. Препаратите, които ще бъдат използвани са опасни само за насекомите и са напълно безвредни за хората, бозайниците и птиците. Самото пръскане ще се извършва нощно време, когато хората почиват по домовете си.

Призовават се жителите през лятото също да вземат предпазни мерки, като по-дълги дрехи, пръскане с репеленти, мрежи на прозорците и най-вече да не оставят съдове с вода или течност да престояват на терасите или в гаражите, за да не се създават подходящи условия и нови биотопи на тигровия комар.

Проверка по сигнали на притеснени граждани показа, че насекомите, които са забелязали напоследък, не са комари. Това са двукрили насекоми, наподобяващи само на външен вид комари. Те са от рода "Chironomidae", не могат да се хранят и да хапят, тъй като устните им органи са недоразвити. По тази причина не представляват никаква опасност за здравето на човека. Единственото неудобство, което създават, е високата им численост при роенето, което е през месеците март-април.

От понеделник /11 април/ започва и пръскането срещу кърлежи. Вече е готов новият график за дезакаризация на тревните площи. Третирани ще бъдат парковете, градините, детските площадки и зоните за свободно пуснати кучета. През април и май ще се пръскат зелените площи в детските и учебните заведения, както и в социалните и здравни заведения. Дезакаризацията на междублоковите пространства ще бъде през май и юни.

При обработките ще бъдат взети всички необходими мерки за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне.

Източник: Община Бургас