вторник, 5 септември 2017 г.

Руска „шпага“ от Сарафово учи децата на фехтовка


05.09.2017 вторник




Аристократичният спорт е като шахмат със 100 километра в час”, казва Александър Газаров
Георги РУСЧЕВ

Руска „шпага“ учи деца на фехтовка в Бургас. Малцина подозират, че точно в бургаската вечерна гимназия „Захари Стоянов” се провежда курс по аристократичния спорт, а първите стъпки могат да се направят под ръководството на Александър Газаров. Той е родом от Ленинград (сегашният Санкт Петербург), но живее в бургаския квартал Сарафово от 15 години. Казва, че България като страна му е направила впечатление още когато е бил студент. Тогава се е запознал и сприятелил с много българи. Решението му да дойде в нашата страна е целенасочен избор, иска да се отдалечи от студения руски климат, избира България заради приликите между двете страни. Газаров има две висши образования – едното по педагогика във физкултурата и второто - по право. Той е майстор на спорта по фехтовка в бившия Съветски съюз и треньор от 1974 година.

През 2014г. започва първият му допир с фехтовката в Бургас – в клуба по фехтовка „Корсар”, където с течение на времето родители на децата, които се обучават там, започват да го молят за индивидуална подготовка на малчуганите. Така идва идеята за „Фехтспорт”. Клубът започва дейност от края на октомври миналата година. С подкрепата на почетния консул на Руската федерация в България – Тонко Фотев, Газаров намира зала, в която да могат да се провеждат тренировките. Те в момента се провеждат в един от физкултурните салони на вечерната гимназия „Захари Стоянов”.

Руският майстор на спорта отделя собствени средства, за да закупи професионална екипировка за децата, на които преподава, набавя защитни шлемове, облеклото за протекция, ръкавиците, които са неизменна част от екипировката за фехтовка, както и самите рапири, предвидени специално за тренировка.

Занятия във „Фехтспорт” има три дена в седмицата в удобен за децата час – във вторник и четвъртък са от 18 до 20ч, а в неделя от 16 до 18ч. Газаров наблюдава всеки един от своите ученици и дава насоки както относно безопасността, така и относно техниката, която е необходима за практикуването на спорта.
„Фехтовката е като шахмат със 100 километра в час”, казва Александър Газаров и в думите му има смисъл. Това е спорт, който развива както бързия ум и стратегията, така и бързите рефлекси.

Той споделя, че децата идват с радост на тренировките. Някои от тях дори желаят допълнително индивидуално обучение при него и идват преди официалните тренировки. Майсторът на спорта говори за фехтовката не като за спорт, а като за начин на живот и добавя, че за разлика от другите спортове, този е много индивидуален и не е ограничаващ на базата на възраст. Според него за фехтовката няма възраст, всеки желаещ може да започне да тренира и да постигне резултати.

В момента той обучава 10 малчугани от 10 до 12 години.
Всички те са ентусиазирани за всяка следваща тренировка и имат интерес към спорта. Във „Фехтспорт” руският гражданин преподава на българчета и на русначета, като им говори предимно на руски. Но всички те се вслушват в съветите му и го разбират.
През декември 2015 г. във „Фехтспорт” се провежда и първият турнир по фехтовка, на който участват всички деца, които тренират в клуба. Награждават призьорите с купа, грамоти и медали.

Вече дори се е зародила идея за откриването на втора школа в града – в квартал Сарафово, където Газаров живее в момента. Той поддържа приятелски отношения с водещи треньори по фехтовка от Европа и Русия, които са заявили готовност да дойдат и да преподават уроци по време на летни лагери на децата.

Източник: faragency.bg