четвъртък, 28 ноември 2019 г.

Старите дрехи на жителите на Сарафово отпътуват за Африка и Пакинстан



28.11.2019 четвъртък



Старите дрехи на бургазлии отпътуват за страни от Третия свят, най-често държави в Африка и Пакистан. Това установи проверка на сайт "Черноморие". Как обаче стигат до магазини за дрехи и обувки втора употрева на тези места? По един дълъг и интересен път.

На 15-ти септември миналата година на територията на Бургас започнаха да функционират 19 мобилни центрове за разделно събиране на 20 вида отпадъци, като тонер касети, пържено олио и други, които могат да бъдат преработени по някакъв начин и използвани отново. В непосредствена близост до тези мобилни центрове са поставени и малките контейнери с надпис "Дрехи и обувки". Центровете, които представляват правоъгълни контейнери, се намират в центъра на града, в комплексите - "Меден рудник", "Лазур", "Изгрев", "П.Р. Славейков", "Братя Миладинови", както и в квартал "Сарафово". Центровете са поставени по проект "TexCycle", който Община Бургас изпълнява съвместно с варненската фирма "Евротекс" ЕООД.

Проектът има изцяло екологична насоченост. Целта му е дрехите и обувките, които не се ползват от бургазлии да бъдат съживени за нов живот или преработени и използвани в индустрията. Малко хора са се замисляли, че текстилната промишленост е на второ място по замърсяване на въздуха, заради изхвърлянето на вредни емисии при обработването на материалите, от които се правят дрехите. Първото място в тази черна класация се държи от петролната индустрия.

"Затова целта на проекта е опазване на околната среда. Той се реализира съгласно Закона за управление на отпадъците", каза пред "Черноморие" Сирма Желева - ръководител на проекта във варненската фирма "Евротекс" ЕООД. Екипи по график изпразват контейнерите, пълни с чували с дрехи и обувки.

"Освен с нашата община, фирмата има сключени договори и с други общини на територията на страната. По договор те са длъжни минимум веднъж в седмицата да изпразват контейнерите. Разбира се, това е недостатъчно и се налага по два-три пъти да се прави всяка седмица", каза директорът на "Чистота еко" Стефан Калчев.

Условието е дрехите и обувките да бъдат почистени, сгънати и поставени в торби, завързани в горната си част. След това се пускат в съответния контейнер. След като бъдат събрани чувалите, те се извозват до халето на фирмата във Варна. И започва дългия процес на сортиране. Оказва се, че има 300 артикула дрехи, които трябва да бъдат разпределени. Дрехите се сортират по няколко признака - сезонност, за какъв пол са предназначени, по качество и т.н. Тези, които са здрави и годни за носене се почистват и от Варна отпътуват към страните от Третия свят. "Както в нашите магазини за дрехи втора употреба се продават дрехи и обувки предимно от държави от Западна и Централна Европа, където стандартът е по-висок, логично е и нашите дрехи да отпътуват за страни, които имат по-нисък от нашия стандарт. Разбира се трябва да се съобразим, че не можем да изпратим зимни дрехи в страни с високи температури, където напрактика зима няма", поясни Сирма Желева. Това се оказват държави в Африка и Пакистан.

Срещу договора, който има с Община Бургас, варненската фирма има свободата да намери най-подходящата реализация на събраните дрехи. Тези, които са годни - се продават като дрехи втора употреба. Тези, които не стават за носене обаче се преработват. Някои от материите стават пълнежи за дюшеци, други се превръщат в парцали за почистване в индустрията. Целта е да се намери максимално приложение. "Имаме и искания от социалните институции в общините, с които работим за дрехи. Когато ни изпратят списък с дрехите, от които имат нужда, ние сортираме тези, които могат да им свършат работа, почистваме ги и им ги изпращаме", поясни Сирма Желева.

Добре е бургазлии да знаят, че ако предадат дреха с дупка или развален цип например, те не могат да бъдат оправени. "Не разполагаме с такава услуга. Сама по себе си тя ще струва много пари, защото поправката на дреха изисква човешки труд, а той е свързан и с разходи за заплати и осигуровки", обясни ръководителят на проекта.

Оказва се, че и големи вериги за дрехи, които приемат стари дрехи извършват същата дейност, като варненската фирма. Те разполагат с места за сортиране на дрехите, тези, които са годни биват освежавани и продавани в магазини за втора употреба в различни точки на света, другите биват предаване за преработка.

За една година проектът "TexCycle" набира скорост и все повече бургазлии се възползват от него. И тук обаче има сезонност. "Напролет и наесен хората правят разчистване на гардероба и логично изхвърлят повече ненужни дрехи. Тогава и работата ни е повече", обясни Сирма Желева. В тяхната фирма са наети 300 служители. Преди да бъде назначен всеки един оттях минава пред шестмесечен курс на обучение. Целта е да разпознава материите, да може да сортира правилно дрехите, които постъпват в халето.

Оказва се, че екологичното мислене и проектите, свързани с опазване на околната среда, набират повече последователи и съмишленици. Затова е и добре преди да се замислим да дадем пари за една вещ или дреха да знаем каква ще бъде нейната съдба.

Заради интересът към мобилните центрове ще бъдат разположени такива и в кварталите и съставните селища на общината. "Преди това обаче трябва да закупим нужните контейнери за разделно събиране на отпадъци, за да могат и останалите жители на общината да се възползват от проекта", каза Павлин Михов - директор дирекция "Околна среда" в Община Бургас.

Източник: chernomorie-bg.com