четвъртък, 7 октомври 2021 г.

Община Бургас подготви проекти за изграждане нови корпуси в ОУ "Христо Ботев“ в кв. Сарафово и ДГ "Ален Мак“ в кв. Сарафово

Община Бургас подготви проекти за изграждане на пет съвсем нови учебни корпуси. Три от пристройките ще разширят възможностите за обучение на учениците в бургаските училища ОУ "Княз Борис I“, ОУ "Васил Априлов“ и ОУ "Христо Ботев“ в кв. Сарафово, а останалите две ще бъдат в детските градини ДГ "Ален Мак“ в кв. Сарафово и ДГ "Пинокио“ в ж.к. "Меден рудник“.

"Причината за това е в увеличаващия се брой на децата, които избират бургаските учебни заведения. Току-що приключихме проектирането на новите училища и градини, а за реализацията им ще търсим финансиране и подкрепа от държавния бюджет“, сподели кметът Димитър Николов.

По подобен начин, чрез финансиране по Националната програма за пристрояване на училища и детски градини на Министерството на образованието и науката, бе изграден новият корпус на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в ж.к. "Меден рудник“. По същата програма бе финансирано и проектирането на нова пристройка в двора на ППМГ "Акад. Никола Обрешков“ и ПГРЕ "Георги С. Раковски“, за изграждането на която също се търси финансиране.

Със собствени средства и с подкрепа от училището, Община Бургас вдигна това лято съвсем нова пристройка на СУ "Св. св. Кирил и Методий“. Освен нея, общинската администрация изгражда в момента още три нови детски градини – ДГ "Морско конче“ в ж.к. "Братя Миладинови“, ДГ "Синчец“ в кв. "Горно Езерово“ и трети корпус на ДГ "Надежда“ в ж.к. "Меден рудник“.

Причината за усилията на общинската администрация в града за изграждане на нови детски и учебни корпуси се крие в тенденцията през последните години на увеличение броя на децата, които се обучават в бургаските учебни заведения. През миналата 2020 г. приемът в първи клас бе 1876 деца, а тази година е значително по-голям – 2046 или с 170 места повече. Тенденцията за повишаване броя на децата се регистрира също в детските ясли и в градините. През 2020 г. местата в яслите са 938, а тази година те са 1032. В детските градини – през 2020 г. са 1724, а сега – 1753.

По-големият брой на децата, някои от които родом от други градове в страната, но избрали да учат в Бургас или такива, чиито семейства са се завърнали от чужбина, наложи тази година да бъдат разкрити и шест нови паралелки в училищата "Васил Априлов“, "Йордан Йовков“, "Пейо К. Яворов“, "Св. св. Кирил и Методий“, "Константин Петканов“ и в "Елин Пелин“.

Това налага местната администрация да строи всяка година нови детски градини и училища, които да поемат увеличаващия се брой на децата и учениците в тях, привлечени от качественото образование и новата материална и учебна база, в които Община Бургас инвестира последователно вече цяло десетилетие. 

Източник:Община Бургас

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!