събота, 9 октомври 2021 г.

Проблемът с токовите удари в Сарафово ще бъде решенПроблемът с токовите удари и сблъсъците на птиците с въздушните електропроводи ще бъде решен.

Това коментира във видео във Фейсбук бившият заместник-министър на енергетиката Жечо Станков. Години наред жители на бургаските квартали „Сарафово“, „Банево“, „Ветрен“ и с. Маринка се оплакват от този проблем, посочи той:

"Над 500 хиляди птици пролетно време мигрират от Африка към Европа, а есенно време над 900 хиляди птици мигрират от Европа към Африка.
Именно тези прелети на птици с кацането по електропроводите или сблъсъкът на птичите във въздушните електропроводи стават причина за токовите удари и спирането на електрозахранването. Важно е да бъдем гостоприемни към тези наши гости, но и да запазим комфорта на живот на жителите на тези квартали. В тази връзка електропроводите на територията на община Бургас, които са разположени на пътя Виа Понтика ще бъдат демонтирани, а захранването ще бъде подземно."
Проектът за това се изпълнява от „Електроразпределение Юг“ и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Той е на стойност 5.5 млн. евро и се финансира по европрограма. 

Източник: БНР Бургас

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!