сряда, 28 февруари 2024 г.

Темата с чакалите в Сарафово - ПРОДЪЛЖЕНИЕ


Тристайни в Сарафово от 85 000 евро - ТУК

Броят на чакалите, които живеят в Морската градина на Бургас, е два-три. Това каза пред БНТ ръководителят на ловно-рибарското сдружение "Лебед"-Бургас Невен Каравасилев. Той уточни това се разбирало от воя, който издавали по време на ловуване. 

Присъедини се към Viber общността на Сарафово от ТУК

Каравасилев обаче е категоричен, че чакали в Бургас се срещат не за първи път. Забелязвали се в Морската градина от три-четири години, но досега обитавали района край солниците и крайните квартали. Те нямало опасност да нападнат човек. Това потвърди и Георги Каридов, който е снимал хищниците край морето. Мъжът разказва, че ги е чувал да вият и край квартал Срафово. 

"В 12:00 часа вечерта, понеже аз спортувам малко по-късничко, тогава имам свободно време, идвах с колелото и бях с челник, минах от тук и чакала ми пресече пътя. Понеже много често виждам чакали в гората и го познах. Спрях колелото и тръгнах да го гоня в храстите и успях да го снимам. Той избяга на някъде. Забелязал съм, че по пътя към Сарафово има десетки чакали, те се чуват и да вият, но за първи път ги засичам в Морската градина“, добавя той. 

„Тези животни са много плашливи, не съм чувал чакал да е нападнал човек - нито в гората, нито в градска среда", каза още Георги Каридов. 

"Чакалът е инвазивен вид. До преди 100-на година е бил забелязван много рядко - само в най-южните части на черноморското крайбрежие. През последните години популацията нарасна страшно много, включително навлезе и в Централна Европа. През 2011 г. беше забелязан и във Виенската гора, в Австрия, в Унгария го има, в Румъния в достатъчно голямо количество. България е държавата в Югоизточна Европа с най-голяма популация на чакал", обясни Невен Каравасилев.

На въпроса какво може да се направи, за да не идват чакали в Морската градина, той отговори, че трябва да има човек в резерват Атанасовско езеро, който да регулира числеността на хищниците чрез ловуване, улавяне с капани и всички други методи, разрешени от закона. 

Кореспондентът на БНТ Давид Сукнаров разкри, че от екоминистерството са пояснили, че лова в населените места и в резерватите може да се осъществи само след писмено съгласуване с компетентните органи. Групов лов на чакал и вълци в горския фонд е позволен само от 1 януари до края на февруари. 

Източник: flagman.bg



сподели с приятели в социалните  мрежи
или Коментирай

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!