сряда, 22 октомври 2014 г.

Бургас може да загуби парите за пристанището в Сарафово, ако не е готово до края на годината

22.10.2014 сряда




Реконструкцията на рибарското пристанище в Сарафово трябва да приключи до края на годината. В противен случай има реален риск Бургас да загуби парите за проекта, осигурени по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007 – 2013 г. Това става ясно от докладна записка на кмета на Бургас Димитър Николов, който настоява спешно да бъдат направени вътрешнокомпесаторни промени в бюджета на Общината за 2014 г., предаде Topnovini.bg.

Крайният срок за завършване на проекта „Реконструкция и модернизация на рибарско пристанище „Сарафово” е 9 юли 2015 г. С писмо от 25.06.2014г. обаче Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), която е управляващ орган на оперативната програма, уведомява местната администрация, че трябва да се предприемат всички необходими действия за приключване и пълно усвояване на средствата по проекта до края на 2014г., тъй като това ще доведе до предотвратяване загубата на средства по оперативната програма. „Това от своя страна е свързано с по-бързото въвеждане на обекта в експлоатация и изпълнение на всички допълнителни ангажименти от страна на Общината за доставка на необходимо оборудване, което не е включено в бюджета на проекта, тъй като е недопустим разход по правилата на програмата”, обяснява градоначалникът.

Осигуреният до момента финансов ресурс като съфинансиране за 2014 г. не включва тези разходи, тъй като те трябваше да бъдат осигурени в бюджета за 2015 г. Ускоряването на сроковете по завършване на обекта налага спешно да бъде увеличен размерът на средствата, заложени в разчета за финансиране за 2014г., с източник собствени бюджетни средства със 130 000 лева.

Проектът за реконструкция на пристанището в Сарафово е първият български проект, одобрен по мярка 3.3. „Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, кейови места за разтоварване и покрити лодкостоянки“. Той има за цел достигане на адекватен на нуждите капацитет за безопасно приставане, престояване на рибарски кораби и осигуряване на ефективно, безопасно и хигиенично оборудване за разтоварване и временно съхраняване на уловите.

Източник: Maritime.bg – Рибарство





Ако смятате, че тази публикация е интересна, изпратете я на вашите приятели във Facebook.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!