вторник, 8 януари 2013 г.

Новото рибарско пристанище в Сарафово - Видео

08.01.2013





Кметът Димитър Николов и д-р Драгомир Господинов /директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури/ подписаха днес официален договор за реконструкция и модернизация на рибарско пристанище "Сарафово".


"Три години работим по този проект. Не беше лесно, защото досега такъв не е реализиран у нас . Миналата година силна буря натроши десет лодки в Сарафово. Вярвам, че такова нещо се случва за последен път и съм щастлив, че можем да изградим там модерно и безопасно пристанище, каза кметът Николов.

"Едно модерно рибарско пристанище трябва да изглежда точно така, както ще изглежда сарафовското , заяви директорът на ИАРА Драгомир Господинов.

На официалното подписване присъстваха зам.-кметът Атанаска Николова и председателят на сдружението на сарафовските рибари Здравко Сърмов.

За модернизацията на рибарското пристанище в Сарафово са спечелени 10 милиона лева. По проекта то ще има капацитет от 104 места за кораби до 8 метра и 6 места за кораби до 20 метра.

Чрез изграждането на рибна борса ще бъде дадена възможност на рибарите за директна продажба на улова. Същевременно крайният потребител ще може да се снабди с риба от първа ръка, без участието на прекупвачи, което е своеобразен регулатор за пазара на риба в града.

Изготвеният технически проект предвижда изграждането на административна сграда, паркинг, зона за първа продажба и други. Предвиден е паркинг с над 100 места. Обслужващата пристанищна сграда ще е разположена в непосредствена близост до площадките за разтоварване и сортиране на улова. Тя е условно разделена на два овални обема, разделени от покрития пасаж на рибната борса. Единият обем се състои от складови помещения, а в другия е поместена администрацията и битовите помещения, необходими за пристанището.

Непосредствено до сградите е разположено покрито тържище за първа продажба на улова с 20 броя маси. Фасадите са решени в атрактивен модерен стил, обемно-пространственото решение наподобява множество мидени черупки във формата на морска вълна. Предвижда се периметъра на цялата ограда да е осветен и снабден със системи за видеонаблюдение. В западния край на пристанището е предвиден хелинг,  осигуряващ пускането на вода на плавателните съдове, както и тяхното изваждане на суша за извършване на ремонтни дейности. За ремонтната дейност е проектирана открита площадка, разположена непосредствено до хелинга. В зоните за акостиране и швартоване на плавателни съдове са предвидени колонки за електрозахранване и водоснабдяване за нуждите на рибарите.

Днешното подписване даде възможност веднага да стартира подготовката на конкурсните процедури. Веднага след избора на изпълнител ще започне да тече 18-месечен срок за реализация на проекта.





Източник: Община Бургас www.Burgas.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!