събота, 30 май 2015 г.

Читалище „Ангел Димитров” в Сарафово



30.05.2015 събота



По собствена воля и желание

Помните ли какво е това читалище или никога не сте стъпвали в него.Е, ще ви изненадам. С вас и без вас старото българско читалище е живо и дори работи. Добре работи.С малко пари, с още по-малко спонсори, то продължава да е средище на български дух и култура.Не са изтъркани клишета, просто времето ни, завъртя колелото в обратна посока.

От години читалище „Ангел Димитров” в квартал Сарафово Бургас е поверено на Тодорка Джунева.

Тя раздава книгите, подготвя чествания, концерти, годишнини.

„Винаги сме имали хор към читалището. Хор има и в пенсионерския клуб, с който сме съседи и често жените преливат от едно място на друго, но идеята е една и съща. Идват тук, за да съживят стари градски и народни песни, да се повеселят, да разнообразят деня си. Правят го по собствена воля и желание.

Тази година в читалището започнаха да идват и много млади хора. В началото помислих, че ще е временно любопитство и увлечението ще премине, но те са тук редовно. Преписвам им текстовете на песните, помагам им с каквото мога. Все пак ме озадачи този младежки десант и изведнъж се досетих, че тези хора просто са безработни. Няма какво да правят цял ден. Парите от родителите им стигат за едно кафе и една сода и ето, че читалището както в стори времена отново е притегателен център.Но не зная да се радвам ли като го казвам или да тъгувам.”

Източник: morskihora.wordpress.com





Агенция за Недвижими имоти