четвъртък, 22 октомври 2015 г.

Интервю на Darik News с Красимира Маркович от Сарафово

22.10.2015 четвъртък

По различни поводи казвате , че представлявате Бургас и жителите му, но не можем да избягаме от факта ,че живеете в квартал „Сарафово", там хората могат да ви спрат на улицата, да ви похвалят или да ви разкритикуват. Какво ще отчетете пред тях за свършеното от вас за тях през изминалите четири години?
Това, което свърших конкретно за хората от Сарафово, може да се каже, че не е малко, но можеше да е повече. На хората им харесва, но се знае, че апетитът идва с яденето и те търсят все повече и искат повече. Спират ме, за да ми кажат „благодаря", но ме спират, за да ми кажат и критики. Не ме притесняват критиките, защото те са градивни винаги. Колкото и да е сурова критиката, тя е градивна.
Но щом ви критикуват за нещо несвършено, значи очакват точно вие да го свършите, а това не е ли вид доверие и очакване?
Затова и не се притеснявам от забележките, от това, че ме спират по улиците и ми задават въпроси. Напротив, участвам активно в живота на квартал „Сарафово". Все пак аз имах доверието на хората, което те ми предоставиха преди четири години. Този кредит на доверие се връща с големи лихви.
Свършеното накратко изглежда така. През този период беше изграден пенсионерски клуб. Повече от 20 години пенсионерите от Сарафово нямаха своя собствена сграда, в която да провеждат своите мероприятия, да водят активен живот, а в нашия квартал те са наистина активни хора.
Добре, този ангажимент ще го отбележим с „х" като изпълнен. Какво друго?
Да, този ангажимент беше изпълнен, но нека подчертая, че не съм свършила тези неща сама. Те са се случили с помощта на моите колеги, на народните представители, най-вече на кмета Димитър Николов и на общинската администрация.
Другото, което успяхме да направим, е цялостен ремонт на покрива на училището...разбира се рибарското пристанище на Сарафово, плюс довеждащата улица и велоалеите, които са към това пристанище. Занапред нашата идея е да продължим с доизграждането на тези велоалеи, както вече започна свързването на Морската градина с пристанище Сарафово. Идеята е по тази алея да има осветление, да бъде хубаво и комфортно. Да не е повече Сарафово отделено от Бургас.
Направиха се паркинги, един на входа на квартала, два по крайбрежната улица. Бяха направени два парка с фитнес уреди на открито, паркинг до кметството също така. Частично беше отремонтирано и самото кметство. През този мандат беше изградено спортното игрище с изкуствена настилка, а сега с публично частно партньорство се строи спортен център там. Ще има осем игрища за тенис, паркинг, осветление, обслужващ център, съблекални, стаи за треньори, зали за тактически разбори и теоретични занимания, търговски обект за спортни артикули, кафетерия, озеленяване на зоната...изобщо с изграждането на този комплекс другата страна в това публично частно партньорство е задължена да стопанисва и поддържа изграденото вече футболно игрище от общината. Също така в договора между общината и наемателя той е длъжен да осигури безплатно ползване на съоръженията за децата и учениците от Сарафово.
Започна строеж на детската ясла. Всеки момент официално ше бъде открита. Това е една тежка процедура, за която се води борба още от моя предшественик Иван Вълков, в момента народен представител.
А какво се случи с усилията ви да осигурите обществен транспорт и за новите жилищни зони на Сарафово?
За всичко това се върши работа на база докладни в общинския съвет. Няма как обаче моя докладна да бъде прокарана, ако аз няма подкрепата на моите колеги от общинския съвет и от групата на ГЕРБ. Специално за обръщалото на автобуса имах подкрепата и на другите групи. В момента вървят процедури по съгласуване и одобряване на проекта. В края на октомври ще се приключи с това и ще се намери източник на финансиране.
До този момент не е използван общински финансов ресурс. Проектът е заплатен от частни инвеститори, които сами поискаха да се включат и това не са инвеститори на партията, а предприемачи от селището. В момента задачата пред нас е да намерим средства за изграждане на самото обръщало.
Това е свършено, но хората ще ви питат какво смятате да направите в следващите четири години, за да ви дадат доверието си. Какво ще направите?
Един ангажимент, който поех в края на мандата и се надявам искрено през следващите четири години да осъществим, е пак на база докладна „Изграждане на свободна зона за кучета в квартал Сарафово"...
Що за зона е това?
В нея ще се разхождат кучета, а не да бъдат разхождани из квартала, където могат да възникнат конфликти с деца и възрастни.
Вие ли поискахте изграждането на тази зона или хората поискаха това от вас?
Това беше желание на хората, а аз се заех да го изпълнявам. Поставиха ми го като задача, жителите го искат. През лятото населението в квартала се увеличава и се получава един сблъсък между децата, майки с колички и разхождащите се хора с кучета. Тогава ме попитаха дали има възможност за обособяване на такава зона. Пак в парка ще бъде. Имаме един прекрасен терен между морето и квартала, където от много години има идея и ще се постараем с всички сили да се случи да се изгради един прекрасен морски парк. Точно за това място потърсих съдействие от специалистите от общината да бъде отреден терен, където да се обособи зона за разходки на кучета. Вече се води активна дейност по почистване на терена, ще има пейки, ще има кошчета за отпадъци и ...ще бъде изградена на същия принцип като зоната в Морската градина.
Само че от всичко, което разказвате, някой може да остане с впечатление, че сте фокусирана само върху проблемите на квартал Сарафово. Ще дадете ли доказателства, че това съмнение е неоснователно?
Разбира се, че не съм фокусирана само върху проблемите на Сарафово. Като общински съветник отговарях за мина Черно Море, Рудник, комплексите „Изгрев" и „Зорница". Ще ви дам конкретен пример с една моя докладна, която е на база подписка в квартал „Рудник" и квартал „мина Черно море". Там хората се обединиха около искането си да бъде изградена пешеходна алея, вътрешен път между двата квартала, защото няма нормална алея. Хората пожелаха да бъде изградена пешеходна и велоалея. Те първо събраха подписка, после ме потърсиха и ми предадоха подписката. На база на този документ аз подготвих докладна и я входирах в общинския съвет. Най-интересното беше това ,че колеги съветници от НФСБ скочиха срещу идеята. Казаха, че на жителите на тези два квартала велоалея и пешеходна алея не им са неообходими, защото там в двата квартала имало общо три велосипеда. Въпреки всичко докладната беше гласувана и приета. Благодаря на колегите за това. Предстои велоалеята да бъде изградена.
Обещавате ли на жителите на кварталите Рудник и мина Чено море, че когато бъдат изградени велоалеята и пешеходната алея лично ще ги изпробвате?
Разбира се. Мога да премина и пеш и на велосипед.
Да спомена и нещо друго. Бях потърсена от група майки от комплекс „Зорница". Там има страхотна детска площадка. Майките искаха смята на пясъчниците, почистване,боядисване на катерушки и люлки..за там въобще не се наложи да пускам докладна записка, тъй като екипът, който кметът Димитър Николов е изградил, е доста деен и активен. Потърсих ги и нещата приключиха много бързо.
Изпитвате ли удовлетворение в случаите, когато хората ви кажат „Благодаря" за добре свършената работа, за изпълнените ангажименти?
Да, това е признание, но дори да не кажат „Благодаря", за мен е удовлетворение, че поет от мен ангажимент е изпълнен.
Ще помолите ли хората от квартал Сарафово да ви дадат доверието си за следващите четири години, за да ги представлявате в общинския съвет?
Да, искам тяхното доверие, защото има поети ангажименти, които частично са реализирани и трябва време, за да бъдат доведени до край, а има и нови идеи, които тепърва трябва да бъдат разработени, защитени и реализирани.
Как да изразят доверието си на 25 октомври към вас?
На 25 октомври могат да изразят своето доверие чрез бюлетина N:24 на ПП ГЕРБ, а преференциалният вот за Красимира Маркович е N:21.

купуването и продаването на гласове е престъпление
Източник: dariknews.bg






Агенция за Недвижими имоти