сряда, 27 април 2016 г.

Военните ще премахнат оградата до военно-почивния дом „Сарафово"

27.04.2016 сряда



Военните ще изместят оградата, която е заградила общински път и ограничава достъпа до имоти на граждани, близо до военно-почивния дом „Сарафово”. Това става ясно от отговор на министъра на отбраната до депутата от ГЕРБ Иван Вълков.

Както „Флагман” съобщи, Вълков е отправил депутатско питане до министър Ненчев още на 2 март. До момента военният министър още не е успял да отговори на парламентарен контрол.
Той обаче е изпратил писмен отговор на бургаския депутат през деловодството на Народното събрание. Той е публикуван и на сайта на Министерството на отбраната.

Министър Ненчев признава, че трасето на оградата е изместено от имотната граница на ВПД „Сарафово” и загражда полски общински път, който по заповед на кмета на Поморие от далечната 2007 г. се ползва от собственици за достъп до техните имоти в местността „Лахана”.

„Информираме Ви, че през последните седмици беше изпратен екип на място да проучи техническа възможност тази ограда да бъде преместена, пише Николай Ненчев на депутата Вълков. Взето е решение оградата да бъде демонтирана и да бъде изградена нова, която да се разположи в границите на „ВПД – Сарафово”. Работите по демонтиране на съществуващата ограда са в напреднал стадий и са съгласувани със собствениците на имоти, които са имали претенции по отношение на достъпа.”

Иван Вълков каза пред „Флагман”, че е прочел отговора на министър Ненчев и че действително е задвижено премахването на оградата.

Любопитното е, че за проблема се знае от 2010 г. и това е видно и от отговора на военния министър. В Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” е получено писмо от потърпевшите собственици на имоти с претенции за освобождаване на пътя още тогава. До момента обаче държавата машина не се е задействала. Излиза, че е било нужно бургаският депутат Иван Вълков да зададе парламентарно питане на министъра шест години по-късно, за да се вземат мерки срещу държавното беззаконие. При това според Вълков е бил ограничен и достъпът до плажа.

Всъщност беззаконието е започнало още в далечната 2003 г. Тогава хотелът на военните там е предоставен на американските военновъздушни сили за логистична база, става ясно от писмото на министъра до бургаския депутат. Припомняме, че тогава България съдействаше на САЩ и НАТО във войната срещу Ирак на Саддам Хюсеин.

„Оградата съответства на изискванията за такъв вид обект – с висока степен на защита, тип „Двоен кльон”. Строежът е осъществен изцяло със средства от НАТО, поради което документация, касаеща изграждането на оградата, не е налична в ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”. Имотът е предоставен в управление на Изпълнителната агенция с постановление на Министерски съвет през 2010 г.”, пише Николай Ненчев. Точно тогава и местните собственици на имоти подали оплакване до агенцията. До момента обаче мерки не са били взети.

Източник: flagman.bg