петък, 22 април 2016 г.

Гирлянди от светлини ще осветяват нощем велоалеята до "Сарафово"

22.04.2016 петъкНапредна изграждането на новата велоалея до квартал "Сарафово", в частта между паркинга на северния плаж и бариерата при "Черноморски солници". Паралелно с това върви работата по следващия етап. Велоалеята заобикаля от дясната страна, за да не минава през територията на предприятието, като е ситуирана между него и морето. Така се постигат две цели - няма да се пречи на добивната дейност, а колоездачите ще се радват на великолепна гледка. Заедно с прокарването на маршрута се извършва и необходимото брегоукрепване, за да се спре разрушителното влияние на вълните.


В близост до бункера и мостчето след калните бани е предвидено обособяването на паркинг с места за 200 автомобила. До него ще се стига откъм пътя за Каблешково, който бе рехабилитиран преди няколко години и е в добро състояние.


"Действаме и по тази част на проекта, от която зависи изграждането на осветителна система с издигане на улични стълбове. Когато всичко е готово, ако нощем отправим поглед по цялата дължина на маршрута, ще се вижда една гирлянда от светлини чак до "Сарафово". Ще поставим и пейки, на които човек ще може да отпочине и да погледа морето", каза кметът Димитър Николов.


Голяма част от велоалеята се изгражда със средства по проекта "Интегриран градски транспорт на Бургас". Продължават разговорите на кмета Николов с колегите му от Поморие и Созопол за осъществяване на идеята в перспектива трите града да се свържат в общ велосипеден маршрут. За тази цел бургаската велоалея до местността "Пода" трябва да се продължи до квартал "Крайморие" и оттам към Созопол, а сарафовската да стигне до Поморие.

Източник: Община Бургас