събота, 9 юли 2016 г.

Лугата на солниците до Сарафово има уникални лечебни качества

09.07.2016 събота


Снимка: Сарафово инфо
През лятото там е тъпканица – идват хиляди от цяла България, за да изпробват чудодейната кал

Мястото се намира трудно, има само един път с асфалт. От Бургас към Слънчев бряг се отбива вдясно на разклона за Каблешково. Басейните с луга и кал са на 2 км оттам, току до канцеларията на фирмата за добив на сол. От тях нататък почва резерватът Атанасовско езеро.

Лугата и калта са се получили от гниене на микроорганизми. За 1 см луга са били нужди над 100 години такова разложение. Но имат чудотворно въздействие върху здравето на кожата. Бургаската луга лекува псориазис, пърхот, акне, косопад.

Полезна е и при болести на костите и ставите, както и за… сваляне на килограми. Доказано е, че след 3 часа престой в костюм от кал и луга излизаш от него с 3 кг по-лек. Това обаче е опасно за сърцето. То се натоварва от дълъг престои.

Лечебната кал подмладява и освежава кожата. Действа добре на вените, има и болкоуспокояващ ефект. Но е противопоказна при туберкулоза и венерически болести.

Лечебните съставки все още са напълно безплатни. Това може би ще се промени, защото във въздуха вече блуждае идеята басейните да се дадат на концесия. Ако стане, ще е поне след 2 години пише lekuva.net.

Източник: lekuvai.bg