сряда, 5 октомври 2016 г.

Вижте какво казват брокерите на недвижими имоти за Сарафово

05.10.2016 срядаПазарът на жилища в Бургас и региона е във възход. Агенциите за имоти отчитат 10% ръст на продажбите и 2% ръст на наемите за периода от началото на годината досега в сравнение със същия период на миналата година.


Това стана ясно на бизнес закуска в морския град, организирана от портала за имоти Imoti.net. В дискусията се включиха над 40 представители на агенции за имоти, които работят в региона.

И в Бургас има активизиране на покупките на жилища в строеж. Най-търсени са двустайните и тристайни апартаменти, показват данните на брокерите.

За разлика от градските жилища обаче, за които търсенето е силно, а предлагането – по-слабо, при ваканционните се отчита обратната тенденция. Отливът на руските купувачи в сегмента е видим, а интересът им се пренасочва към градските имоти, тъй като могат да ги отдават по-лесно под наем през цялата година.

Активен е вторичният пазар на ваканционни имоти, като купувачите са основно български граждани, отчитат още брокерите. Ипотечното кредитиране не играе голяма роля в този сегмент, тъй като се купува предимно с готови средства. Цените варират в широки граници – от 300 до 1 200 евро за кв.м.

Показателни са данните за курортите Слънчев бряг и Несебър, където броят на сделките е равен с този в Бургас. Убедителни данни за развит пазар има в Сарафово, където всичко, което се предлага, намира купувачи, казват брокери.

Важна тема в дискусията беше и нелоялната конкуренция – публикуването на фалшиви „набирателни“ обяви, некоректно обслужване и т.н. И в Бургас, както и в други градове, агенциите настояват за държавно регулиране и създаване на специален закон за имотния бизнес.

Сред предложенията за подобряване на средата за работа в полза на потребителите е въвеждането на софтуерна система – MLS, в която всеки брокер да публикува само обяви за реални имоти, за представянето на които е сключил договор със собствениците.

Участниците в дискусията посочиха, че в Бургас самите брокери работят заедно, вместо в ожесточена конкуренция, за да неутрализират нелоялните практики, доколкото е по силите им.

Дискусията е част от проекта “Годишни награди на imoti.net”. Генерален спонсор на “Годишните награди на imoti.net” е Банка ДСК, консултант на проекта е Bulgarian Properties, партньор - RE/MAX Bulgaria.

Източник: investor.bg