четвъртък, 10 ноември 2016 г.

Брегоукрепват пътя до Сарафово

10.11.2016 четвъртък


Снимка: BurgasNews
Още през пролетта правителството отпусна допълнителни средства в размер на 9 млн. лв. за укрепване на две свлачища в общината

Част от морската алея по пътя за Сарафово е затворена поради строително-ремонтни дейности. В частта от солниците до рибарското пристанище МРРБ извършва брегоукрепване. Тук са регистрирани свлачищни процеси в територии, които са държавна собственост.

Още през пролетта правителството отпусна допълнителни средства в размер на 9 млн. лв. за укрепване на две свлачища в общината - това край Сарафово и парк "Росенец".

Целият участък от Бургаски солници до нос Лахна попада в урбанизираната градска територия. Лошото състояние на терена и опасността от свличане на земни маси застрашават здравето и живота на хората, които редовно преминават пешеходци и велосипедисти. Брегоукрепването ще улесни бъдещите градоустройствени предвиждания в района на Сарафово, ще осигури връзката със съществуващата градска зелена система в екологична и мобилна градска среда.

В другата опасна зона – Лесопарк Росенец“ е регистрирано локално свлачище. То е развито чак до морския бряг и е необходимо да се предприемат спешни мерки за укрепването му. Общината има амбицията да превърне лесопарка в зона за отдих и курортни дейности. Затова е необходимо зоната да бъде изградена нова инфраструктура и съвременни условия за използване на морския бряг и плаж.

Ремонтите по двете свлачища трябваше да бъдат извършени през отминалото лято. За следващото със сигурорност ще бъде готово брегоукрепването край Сарафово.
Зам.-кметът по строителство Чанка Коралска каза пред медии, че общината има ангажимент да контролира спазването на местните наредби и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Строително-ремонтните дейности са ангажимент на МРРБ.

Източник: burgas.utre.bg