вторник, 23 май 2017 г.

Кметът Димитър Николов за Сарафово23.05.2017 вторник


– Какви са новите посоки, накъде ще се развива Бургас?

– В опит да се намери баланс между интересите на инвеститорите и несъгласните с новото строителство граждани община Бургас изработи подробни устройствени планове за нови територии за жилищно строителство и бизнес. По този начин се създава реална алтернатива на строителството в града и изместването му в новите зони. Новите зони, в които ще се даде възможност за жилищно строителство, са: разширението на квартал “Банево” (изток – 258 дка и запад – 175 дка), местността Острица 1 и 2 (2124 дка), разширение на жилищна зона в квартал “Долно Езерово север” (31 дка), “Кюшето” (курортна зона “Ъгъла” – 1489 дка), разширение на зона “Минерални бани” (1547 дка), квартал “Крайморие” (нови 3011 дка), зона Д в к-с “Меден рудник” (нови 1130 дка), разширение на зона Б на “Меден рудник” (166 дка). С цел увеличаване на възможностите на бургаския бизнес за инвестиции в цехове, предприятия и офиси и създаването на нови работни места от 2017 г. се изготвят процедури за ПУП за разширение на промишлена зона “Север” (920 дка), промишлена зона “Долно Езерово” (850 дка), промишлена зона “Меден рудник” (по пътя за Средец, 650 дка). През 2017 г. започва изработването на ПУП и за нов гробищен парк в жк “Меден рудник” (55 дка).

– Рибарското селище, безплатно СПА с луга по пътя към квартал “Сарафово”… Още какви нови услуги ще се предлагат на туристите? В момента тече обновяване на историческо ядро на Морската градина – с нов фонтан, алеи, осветление, нови пейки.

– Миналата година стартирахме още една интересна услуга за почиващите туристи – екобусове до едно от любимите на бургазлии място край морето – калните бани и лугата в района на Солниците. Оттам минава и новата велоалея, която ще свърже тази част на града с квартал “Сарафово”. Това е прекрасна възможност за любителите на велоразходките, които ще могат да ходят с колело на плаж. Вече активно се ползва и другата голяма велоалея, която свързва Бургас с квартал “Крайморие”. Към системата ни за велосипеди под наем това лято добавяме и електровелосипеди. В експозиционния център “Флора” в Морската градина и в културния център “Морско казино” пък стават десетки събития, особено през лятото. Всеки турист си заслужава да посети и туристическия комплекс “Акве Калиде” – място, известно през вековете с лековитата си минерална вода. В началото на лятото отново започваме превърналия се в традиция за града ни през последните години Фестивал за модерно изкуство “Включи града”. Миналата година обновихме друга емблема на Бургас – Летният театър. И този сезон той ще събере на едно място голяма част от любимите певци и музиканти на България в поредното издание на фестивала за нова авторска песен “Бургас и морето”. Още отсега в програмата на Летния театър са заявили своето участие именити международни артисти.

– А как вървят археологическите проучвания?

– През това лято отново стартираме археологическите проучвания на късноантичния и средновековния град Акве Калиде. Работата по този културно-исторически обект продължава, тъй като смятаме, че отдолу има още много история, която трябва да излезе на бял свят и да бъде запазена и показана не само на българските, но и на чуждестранните туристи. В допълнение община Бургас преминава на следващ етап от проекта за реставрация, социализация и консервация на туристическия комплекс “Акве Калиде”. Това лято ще отвори врати и най-новата атракция в Бургас – Музеят на авиацията край летището в квартал “Сарафово”. Той ще включва девет стари самолета от военновъздушната, гражданската и селскостопанската авиация, които ще бъдат представени като интересни експонати за посетителите, а вътрешността им ще представлява интерактивен музей с ултравиолетова стая, пилотска кабина с виртуални очила, пресъздаващи реален полет, видеомапинг, аудиовизуални ефекти и др. Новата и облагородена зона около Магазия 1 вече започна да се превръща в притегателен център за спорт и релакс на бургазлии и на туристите. Очакваме Магазия 1 да се развива и утвърди като морски център с изложбени, атракционни и образователни функции, както и с функция на морска гара за каботажно плаване. Надяваме се тазгодишното издание на Фестивала на пясъчните скулптури в парка “Езеро” да събере още повече туристи, които да го посетят и разгледат. И това лято ще посрещнем артисти от Европа и света през август в най-стария международен фолклорен фестивал в страната. Ще бъде интересно лято.

От интервю на: flagman.bg