четвъртък, 29 юни 2017 г.

На 30 юни в Сарафово отваря врати....първия ден посещението е БЕЗПЛАТНО


29.06.2017 четвъртък* В първия ден посещението е безплатно, заповядайтеАвиомузей Бургас отворя врати за всички малки и големи любители на авиацията. На 30 юни /петък/ от 10.00 до 20.00 часа експозицията ще работи с вход свободен.

Най-новата атракция на Община Бургас се намира до входа на Летище Бургас и в непосредствена близост до кв. Сарафово. Всеки посетител може да стигне до там и с автобус на градския транспорт.

Програмата в петък започва в 10.00 часа и включва детска работилница за изработване на хартиени самолети и хвърчила, демонстрация на макетите, изложба с рисунки на летателни апарати и др.

37 деца от школите по изобразително изкуство към ЦПЛР - Бургас, изобразителната паралелка в 5-ти клас на СУ "Св. св. Кирил и Методий" и Детско ателието "Калейдоскоп" от Младежки културен център ще бъдат наградени за участието си в пленера за рисунка на самолети.

Всички гости ще имат възможност да разгледат отвън и отвътре "експонатите, които оживяват". С очила за виртуална реалност могат да влязат в ролята на пилот и да управляват самолета. Впечатляваща интерактивна експозиция в единствения останал в България самолет АН-12 включва UV стая, светлинно, звуково и гласово оформление. Специални екрани ще прожектират видео от полет на подобен самолет.

И това не е всичко - 4D ефект на работещ самолетен двигател, богата колекция от макети на самолети, любопитни предмети и задължителни аксесоари от авиацията ксто пилотски униформи, парашути, снимки, истинска черна кутия на самолет, навигационни уреди и др. допълват преживяването.

Старите самолети, разположени до Летище Бургас, доскоро бяха амортизирани с годините и недостъпни. Идея те да станат авиомузей на открито съществува още от 1998 г., но тя така и не е реализирана в пълнота. С тази задача се зае Община Бургас, която работи за превръщането на зоната в нещо атрактивно както за местните жители, така и за туристите, които минават оттам ежегодно. След като Общината придоби собствеността върху старите самолети, които юридически се водеха към Летище Пловдив, тя възстанови добрия външен и вътрешен вид на летателните апарати и изгради нова алейна мрежа за подобряване на достъпността.

Музеят на авиацията в Бургас разполага с 9 летателни машини, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация:

АН-2P МНОГОЦЕЛЕВИ

АН-12BK ТРАНСПОРТЕН САМОЛЕТ

АН-14 ПЧЬОЛКА ТРАНСПОРТЕН САМОЛЕТ

АН-24В ТРАНСПОРТЕН САМОЛЕТ

МИ-2 МНОГОЦЕЛЕВИ ХЕЛИКОПТЕР

МИГ-17 ИЗТРЕБИТЕЛ

МИГ-21 ИЗТРЕБИТЕЛ

L-29 УЧЕБНО-ТРЕНИРОВЪЧЕН

ТУ-154 ПЪТНИЧЕСКИ

Освен запазване на самолетите за поколенията и предоставяне на свободен достъп до тях, идеята на Община Бургас е авиомузея на открито да се развива като център за опознаване на авиационната техника и подхранване любовта на хората към авиацията.

От 1 юли /събота/ Авиомузея ще работи всеки ден от седмицата от 08.00 до 20.00 часа. Билетът за индивидуално посещение през летния сезон е 6 лв. и 4 лв. от октомври до юни. Ученици и пенсионери - 4 лв. през лятото и 2 лв. през останалите месеци. Семейните билети ще са на цени от 12 и 8 лв., а деца до 6 год. и хора с увреждания ще влизат безплатно.За повече подробности относно Авиомусей Бургас: 056/ 813 765; 0885 009 673; avioburgas@gmail.com